De dienst onderzoekt bloed, urine, stoelgang, wondvocht en andere lichaamsmaterialen. Met de resultaten kan je arts een diagnose stellen en een behandeling voorstellen, of het effect van een behandeling vaststellen.

Dringende analyses gebeuren 24 uur per dag en zeven dagen per week, op de verschillende campussen in Rumbeke, Menen en Torhout Ook het klinisch laboratorium van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt maakt deel uit van onze 24/7-dienstverlening.

Niet-dringende analyses en meer gespecialiseerde onderzoeken gebeuren in het centrale laboratorium in de hoofdcampus Rumbeke.

De onderzoeken in het laboratorium gebeuren op verwijzing van je arts-specialist of je huisarts.

De testen gebeuren zowel bij de opgenomen patiënten als bij patiënten die naar de raadpleging komen of doorverwezen zijn voor een labonderzoek door de huisarts.

Onze artsen-specialisten, klinisch biologen en alle medewerkers doen er alles aan om jou en je arts zo snel mogelijk betrouwbare resultaten van het onderzoek te bezorgen.

Klinische chemie

Op de dienst klinische chemie (of klinische scheikunde) wordt een ruim aanbod aan testen uitgevoerd. Het gaat voornamelijk om onderzoeken van het bloed, waarin gekeken wordt naar bijvoorbeeld eiwitten, hormonen, hartmerkers (die op hartschade wijzen) en tumormerkers (die tonen of je behandeling voor kanker aanslaat).

Hematologie

Hematologie houdt zich bezig met bloedziekten. Hematologisch onderzoek omvat onderzoek van bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes), van bloedstolling, het bepalen van je bloedgroep en testen voor een veilige bloedtransfusie. Bij een bloedtransfusie krijg je bloed van iemand anders, een donor.

Microbiologie

In het laboratorium microbiologie worden stalen getest op de aanwezigheid van micro-organismen die infectieziekten kunnen veroorzaken zoals bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten. Daarnaast wordt onderzocht voor welke antibiotica (geneesmiddelen tegen bacteriën) de micro-organismen gevoelig zijn.

Moleculaire diagnostiek

De dienst beschikt over een laboratorium voor moleculaire diagnostiek waar genetische analyses gebeuren op DNA en RNA van mensen en micro-organismen. DNA (desoxyribonucleïnezuur) is een molecuul dat het erfelijk materiaal bevat. Het molecuul RNA (ribonucleïnezuur) speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van eiwitten.

In het moleculair lab gebeurt onder andere de niet-invasieve prenatale test (NIPT) bij zwangere vrouwen, maar ook de PCR-test voor covid en andere virale of bacteriële infecties. Ook worden aangeboren en verworven DNA-mutaties, verantwoordelijk voor bloed- of vaste weefselkankers, opgespoord in het bloed van patiënten.

Bloedafname

Voor een bloedafname kan je terecht in een van onze 5 bloedafnamecentra (campus Rumbeke, campus Brugsesteenweg Roeselare, campus Menen en campus Torhout of het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt) of in het privéprikcentrum Betamedics in Oekene. Een afspraak maken voor een bloedafname kan, maar is niet nodig.

Voor functionele tests zoals een glucosechallengetest om zwangerschapsdiabetes op te sporen of een orale glucosetolerantietest (suikertest) en voor een aderlating is het wel steeds nodig om vooraf een afspraak te maken.

Laatst aangepast: 15 juli 2024