De dienst longziekten of pneumologie behandelt aandoeningen van de longen en het ademhalingsstelsel. Sommige longartsen zijn ook gespecialiseerd in slaaponderzoek.

Bij de dienst longziekten kan je onder meer terecht met de volgende ziekten en aandoeningen:

Onze longartsen of pneumologen zijn gespecialiseerd in een of meerdere deeldomeinen.

Longkanker

De diagnose en behandeling van longkanker zijn constant in evolutie. Zo is heel wat nieuwe medicatie beschikbaar om de ziekte te behandelen. Bij de behandeling van longkanker werkt de dienst longziekten nauw samen de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, thoracale chirurgie, radiotherapie, het lab pathologie en moleculaire biologie.

Zorgpad longziekten

De dienst longziekten heeft verschillende zorgpaden ontwikkeld om je als longpatiënt zo goed mogelijk te begeleiden. Zo zijn er zorgpaden voor patiënten met longkanker, COPD, longfibrose, slaapapnoe, allergie en chronische hoest. Alle stappen zijn vervat in dat zorgpad, zowel bij de specialist als bij de huisartsen en zorgverleners van de eerste lijn.

Rookstopbegeleiding

Het verband tussen heel wat longaandoeningen en roken staat wetenschappelijk voor 100 procent vast. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je stopt met roken. De verslaving kost je niet alleen jaren van je leven, ze veroorzaakt ook veel ziekten die je levenskwaliteit ernstig aantasten.

Stop met roken voor je ziek wordt of je ziekte nog erger wordt, het is nooit te laat!

Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de luchtwegen en de longen wordt bekeken. Dit gebeurt met een bronchoscoop, een dunne flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera. Die wordt via je neus of mond ingebracht. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Slaaplab

Slecht slapen kan grote gevolgen hebben voor je hoe je overdag voelt. Praat erover met je huisarts, die kan je doorverwijzen naar ons slaaplab op campus Rumbeke. In de slaapkliniek kun je opgenomen worden voor een slaaponderzoek (polysomnografie), zodat de arts een correcte diagnose kan stellen en je een goede behandeling kan voorstellen. Link naar tekst slaaplab

Slaapproblemen zoals apneu (ademhalingsstop), slapeloosheid en snurken zijn goed te behandelen of te verlichten, onder meer door

  • levensstijlaanpassingen

  • slaaptraining

  • gedragstherapie

  • een CPAP-behandeling (slaapmasker)

  • of eventueel een operatie.

Contact secretariaat

Rumbeke: 051 23 72 16 - secr.longziekten@azdelta.be

Menen: 056 52 21 40 - secr.long.menen@azdelta.be

Torhout: 050 23 24 01 - secr.inwendige.torhout@azdelta.be

Laatst aangepast: