Wanneer je last hebt van oorsuizen hoor je een piep-, ruis- of zoemtoon. Daarvoor kan je op raadpleging naar de tinnituskliniek.

Het risico op tinnitus neemt toe met het ouder worden, maar ook steeds meer jongere mensen kampen ermee. Tinnitus kan verschillen in vorm en ernst, en kent heel wat mogelijke oorzaken met telkens andere oplossingen.

In het algemeen heeft 2,4 procent van de bevolking last van tinnitus. Bij 65-plussers is dat zelfs 12 tot 15 procent.

Hoewel de oorzaak doorgaans in het oor te vinden is, ontstaat de tinnitus zelf in de hersenen. Door het gehoorverlies krijgen je hersenen minder auditieve prikkels te verwerken, waardoor er als reactie ongewenste spontane hyperactiviteit ontstaat: tinnitus.

Het geluid is er niet echt, maar je ‘hoort’ het wel. Tinnitus is echter niet altijd een teken van een ziekte of afwijking: 85 procent van alle mensen kan een gesuis of gepiep ‘horen’ wanneer het maar voldoende lang stil genoeg is. De tinnitus ontstaat in dat geval ook door een tekort aan geluidsstimuli, maar het is dan wel een normaal verschijnsel en geen reden tot ongerustheid.

Naast het medische aspect, brengt tinnitus vaak ook psychische problemen met zich mee. Tinnitus wordt vaak als bedreigend ervaren met angst, stress, slaapstoornissen en zelfs depressie tot gevolg.

Tinnitus is dus een complex probleem. Maar de tinnituskliniek biedt tal van oplossingen en technieken, zowel medisch als psychologisch, en dat is vrij uniek. Ons motto luidt: ‘Soms genezen, meestal verbeteren, altijd draaglijker maken.’

Gespecialiseerde artsen

Neurologie
Dr. Frederik Clement
Neus-keel-oorziekten
Dr. Glen Forton
Radiologie
Dr. Ann Tieleman

Laatst aangepast: 5 juli 2024