Een appendicitis wordt ook een ‘blindedarmontsteking’ genoemd, al is bij een appendicitis niet de volledige blindedarm ontstoken. De blindedarm is het blind (afgesloten) eindigende stukje van je dikke darm. Dat bevindt zich rechtsonder in je buik, ter hoogte van de overgang tussen je dunne en dikke darm.

Symptomen

  • Buikpijn

-Meestal heb je pijn in de rechteronderbuik die snel erger wordt.
-Je kan ook eerst hevige pijn rondom je navel voelen. Deze pijn verplaatst zich na enkele uren of dagen naar rechtsonder in je buik.
-Omdat de precieze ligging van de appendix van persoon tot persoon verschilt, kun je ook pijn hebben op een andere plaats in je buik.

  • Verminderde eetlust

  • Misselijkheid

  • Overgeven

  • Koorts en je niet goed voelen

  • Over een hobbelige weg rijden doet pijn. Ook hoesten, lopen en springen zijn pijnlijk.

Oorzaken

Vaak is een vernauwing of verstopping van de appendix de oorzaak van een appendicitis, meestal door een stukje verharde ontlasting.

Onderzoeken

Bevraging en lichamelijk onderzoek

Je arts vermoedt een appendicitis meestal op basis van de typische klachten en tekenen bij het lichamelijk onderzoek.

  • Je buik is gevoelig rechtsonder.

  • Je buikspieren zijn opgespannen. Op de gevoelige plaats wordt je buik hard.

  • Je buik indrukken en weer loslaten doet pijn.

Bloedonderzoek

Daarnaast neemt je arts bloed af om een ontsteking en het aantal witte bloedcellen op te sporen.

Beeldvormend onderzoek

Als je arts twijfelt over de diagnose, wordt ook een echografie of CT-scan uitgevoerd. Dit moet aantonen of je een appendicitis hebt of iets anders. Veel aandoeningen veroorzaken namelijk vergelijkbare acute buikpijn, bijvoorbeeld een darminfectie, urineweginfectie, nierstenen, gynaecologische infecties, buitenbaarmoederlijke zwangerschap…

Kijkoperatie

Als de diagnose nog steeds onduidelijk is na beeldvormend onderzoek, kan een kijkoperatie nodig zijn. De arts kan je appendix dan meteen verwijderen als die ontstoken is.

Behandelingen

Medicatie antibiotica

Bij een beginnende appendicitis met milde symptomen kunnen antibiotica volstaan als behandeling, weliswaar blijft een operatie voor het wegnemen van de appendix de gouden standaard.

Bij een appendix die al langere tijd aan de gang is, wordt soms eerst antibiotica toegediend. Later na enkele weken moet een chirurg je appendix alsnog verwijderen.

Operatie

Om een appendicitis te behandelen, wordt de appendix tijdens een operatie weggenomen. Dit gebeurt via een kijkoperatie: via drie kleine insneden kan de chirurg je appendix bekijken en weghalen. Deze operatie gebeurt onder volledige verdoving. Via een infuus krijg je tegelijkertijd antibiotica toegediend.

Laatst aangepast: 4 juli 2024