Deze hoest kan evenwel bij rokers het eerste symptoom zijn van een ernstige longaandoening die een zeer sterke impact kan hebben op het dagelijkse leven van de COPD-patiënt. Soms worden in plaats van de afkorting COPD ook wel eens de termen chronische bronchitis, emfyseem en/of rokerslong gebruikt.
Symptomen
Hoest
Slijmen ophoesten
Kortademigheid
Piepende ademhaling
Frequente luchtweginfecties (ook wel COPD-exacerbaties genoemd)
Oorzaak
Bijna altijd roken
Ook blootstelling aan sommige giftige stoffen op het werk
Mogelijk ook luchtvervuiling
Risicofactoren
Roken
Beroepsblootstelling
Luchtvervuiling
Zeer zelden een erfelijke aanleg (de zogeheten alfa 1 antitrypsine deficientie).
Onderzoeken
Longfunctietesten
Longfoto (RX of CT van de borstkas)
Zuurstofmeting
6-minutenwandeltest
Behandelingen
Rookstop
Cruciaal is het volledig stoppen met roken. Dit kan op eigen houtje, maar ook onder begeleiding van een tabakoloog, de huisarts of de longarts. Meer info over stoppen met roken vind je op www.tabakstop.be
Medicatie
De hoeksteen van de behandeling is het gebruik van inhalatietherapie of de zogenaamde “puffers”. Daarvan bestaan er heel wat soorten, die vaak in verschillende combinaties gebruikt kunnen worden. Meer info over inhalatietherapie of puffers met handige filmpjes vind je op het YouTubekanaal van de Belgische Vereniging voor Pneumologie.
Longrevalidatie
Revalidatieprogramma’s op maat van de patiënten met COPD of rokerslong kunnen zeer zinvol zijn. Hierbij wordt onder begeleiding van gespecialiseerde kinesisten en in overleg met de longartsen meerdere keren per week een individueel oefenprogramma afgewerkt.
Zuurstof
Ondanks al deze behandelingen blijven sommige COPD-patiënten dermate kortademig dat ze thuis zuurstof dienen te gebruiken. Hiervoor dient meestal een aanvraag aan de adviserend arts gericht te worden.
Meer uitgebreide info en handige tips over zuurstoftherapie vind je op de website van de Belgische Vereniging voor Pneumologieverpleegkundigen.
Operatie
Heel zelden wordt COPD of rokerslong operatief behandeld met een longtransplantatie. Er zijn zeer strikte voorwaarden om in aanmerking te komen voor longtransplantatie, waaronder het volledig gestopt zijn met roken.
Behandeling in het kader van wetenschappelijk onderzoek
Een veelbelovende behandeling voor sommige patiënten met COPD is het plaatsen van luchtwegklepjes in de zieke gedeelten van de long. Dit wordt terugbetaald door het ziekenfonds.
Op regelmatige basis is er ook nieuwe inhalatietherapie (puffers) beschikbaar in wetenschappelijke studies van de dienst longziekten van AZ Delta.
Meer info over studiebehandelingen van de dienst longziekten van AZ Delta.
Gespecialiseerde artsen
COPD vzw is voor mensen met Chronische Obstructief longlijden en wenst patiënten en familieleden op een begrijpbare en herkenbare manier te informeren over de ziekte en zijn gevolgen. Hiervoor worden er regelmatig infoavonden, wandelingen en contactdagen georganiseerd en wordt er uitvoerig gepubliceerd op de website.
Contact
via contactformulier https://www.copdvzw.be/contact.php