Meestal komt endometriose voor als een cyste in de eierstokken, in het spierweefsel van de baarmoeder of aan de buitenkant van de baarmoeder, op het buikvlies, de blaas, de darmen en in de vagina.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • pijn vlak voor, tijdens en na de menstruatie

  • pijn bij het vrijen

  • pijn of loze aandrang bij het plassen en de stoelgang. Dit is vooral tijdens de menstruatie. Soms is er ook bloed bij.

  • continu buikpijn

  • vruchtbaarheidsproblemen

  • toegenomen bloedverlies tijdens de menstruatie

Oorzaken

De oorzaak van endometriose is onbekend. Tijdens de menstruatie komen cellen van het baarmoederslijmvlies via de eileiders in de buik. Een theorie is dat deze cellen zich kunnen inplanten op verschillende plaatsen. Het komt in sommige families vaker voor. Dus is er waarschijnlijk ook een erfelijke aanleg.

Onderzoeken

De belangrijkste onderzoeken zijn:

Echografie

Met echografie kunnen o.a. endometriosecysten en endometriose in de baarmoeder opgespoord worden. Niet alle endometriose is zichtbaar met echografie. Bij een sterke verdenking is er aanvullend onderzoek nodig.

NMR-scan

Een NMR-scan kan de uitgebreidheid van endometriose beter in kaart brengen. Endometriose kan in de vagina en de darm groeien. Om dit goed te zien wordt er contraststof vaginaal en soms ook rectaal ingebracht.

Kijkoperatie

Via kleine gaatjes bij de navel en de onderbuik kan de arts de buik aan de binnenkant bekijken, om de ernst van de endometriose beter te kunnen inschatten. De arts kan de endometriose dan ook meteen verwijderen. Als de endometriose te uitgebreid is, kan een klassieke operatie nodig zijn.

Behandelingen

Hormonale therapie

Met een hormonale therapie wordt endometriose onderdrukt. Meestal wordt een gecombineerde anticonceptiepil, een pil met alleen progesteron of het hormoonspiraal voorgeschreven. Bij ernstige klachten en als voorbereiding op een operatie worden ook inspuitingen gegeven.

Operatie

Via een kijkoperatie kunnen endometriosehaarden worden verwijderd. Bij doorgroei naar de darm, urineleiders of blaas worden ook andere specialisten betrokken en kan een grondiger operatie aangewezen zijn.

Gespecialiseerde artsen

Alle gynaecologen

Laatst aangepast: 4 april 2024