Er zijn twee soorten niet-alcoholische leververvetting:

  • niet-alcoholische leververvetting
    Er is vetophoping in de lever, maar de lever is niet ontstoken.

  • niet-alcoholische leverontsteking
    Er is vetophoping in de lever en de lever is ontstoken. Deze leverontsteking is geen gevolg van het overmatig drinken van alcohol maar de symptomen zijn dezelfde als van patiënten die leverontsteking krijgen door het drinken van te veel alcohol.
    Leverontsteking kan leiden tot levercirrose en leverkanker.

Ongeveer 20 tot 30 procent van de mensen met niet-alcoholische leververvetting ontwikkelen een leverontsteking.

Symptomen

Leverziekten veroorzaken meestal pas in een laat stadium klachten. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren. Wanneer er klachten komen is de ziekte meestal al in een ver gevorderd stadium.
Patiënten met leverontsteking worden vaak doorgestuurd via de huisarts naar een leverarts als gevolg van gestoorde levertesten in het bloed.

Als er dan toch klachten zijn bij leverontsteking zijn het vaak de volgende:

  • vermoeidheid

  • gewichtsverlies

  • spierzwakte

Vaak is de ziekte dan al vergevorderd en heeft er zich in de meeste gevallen al levercirrose ontwikkeld.

Oorzaken

  • Mensen die overgewicht hebben (obesitas)

  • Mensen die suikerziekte (diabetes mellitus) hebben, meer specifiek diabetes mellitus type 2.

  • Mensen met het metaboolsyndroom.
    Het metaboolsyndroom is een combinatie van 5 factoren waardoor de stofwisseling kan verstoord geraken.

  • Tailleomtrek
    - bij mannen: meer dan 102 cm
    - bij vrouwen: meer dan 88 cm.

  • Verhoogde bloeddruk

  • Verhoogd vetgehalte in het bloed

  • Laag HDL-cholesterol

Onderzoeken

Bloedonderzoek

De leverarts zal verschillende bloedtesten doen om andere onderliggende oorzaken van leverlijden uit te sluiten. Meestal word je dan ook getest op de volgende aandoeningen: hepatitis C, hepatitis B...

FIB 4-score

De FIB 4-score is een score die wordt berekend op basis van enkele bloedwaarden (AST, ALT, bloedplaatjes) en je leeftijd. Op die manier kunnen we de patiënten indelen in groepen die meer risico hebben op de evolutie van leververvetting naar fibrose en cirrose.

Bij een bloedonderzoek wordt een buisje bloed afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Radiologisch onderzoek

Dit kan via een echografie, een CT-scan of een NMR-scan. Via deze onderzoeken krijgen we een goed beeld van de staat waarin de lever is en de graad van leververvetting en/of –ontsteking.

Fibroscan

Zowel leververvetting als leverontsteking veroorzaken littekenweefsel op de lever. De Fibroscan is een onderzoek waarbij de stijfheid van de lever wordt gemeten. Hoe meer littekenweefsel, hoe stijver de lever.
Een Fibroscan is een onderzoek waarbij men een soort echokop plaatst tussen de ribben aan de rechterkant van het lichaam (plaats waar de lever zich situeert). Er worden kleine schokgolfjes naar de lever gestuurd. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en doet geen pijn.

Leverbiopsie

Een leverbiopsie is de enige test die met alle zekerheid kan zeggen of je leververvetting hebt en hierdoor ook leverontsteking. Een leverbiopsie kan duidelijkheid geven over de ernst van de ontsteking van de lever en het stadium van de ziekte.

Er bestaan twee soorten leverbiopsie:

  • via de huid
    Bij deze biopsie prikt de arts doorheen de huid, tussen de ribben om een stukje lever weg te nemen.

  • via de bloedvaten
    Wanneer er te veel risico op nabloeden is (bv. als de patiënt een bloedverdunner neemt die niet kan worden gestopt, als de patiënt een stollingsstoornis heeft, enz.) wordt er via je bloedvaten een klein stukje leverweefsel weggenomen.

Na deze beide biopsies gaan de stukjes weefsel naar het lab om verder onderzocht te worden. De uitslag hiervan krijg je op de volgende raadpleging die kort nadien gepland wordt.

Behandelingen

Leververvetting is een omkeerbaar proces. Dit betekent dat de vetopstapeling verdwijnt wanneer de oorzaak wordt weggenomen. De conditie van de lever kan dus weer verbeteren.

Veranderen levensstijl

  • Door middel van minder inname van calorieën en meer lichaamsbeweging kan je in gewicht afnemen. Een gewichtsafname van 5 tot 10 procent leidt al tot vermindering van de leververvetting. Dit helpt niet alleen de conditie van de lever verbeteren en dus ook de leververvetting, maar vermindert bijvoorbeeld ook het risico op een hartinfarct. Dit is belangrijk want patiënten met leververvetting hebben vaak ook een verhoogd risico op een hartinfarct.

  • Geen overmatig gebruik van alcohol

  • Geen medicatie nemen die schadelijk is voor de lever

  • Je laten vaccineren tegen hepatitis B

Behandelen van de verhoogde bloedsuikerspiegel

Patiënten die naast leververvetting ook diabetes hebben, worden meestal ook door een arts gezien die hierin gespecialiseerd is (endocrinoloog). Vaak start de endocrinoloog hiervoor medicatie op.

Vitamine E

Bij een ernstige vorm van leverontsteking en als je geen diabetes of een hartziekte hebt, kan de arts je vitamine E voorschrijven. Vitamine E zou de leverschade wat verminderen volgens enkele wetenschappelijke studies.

Operatie

Soms worden operaties voor een maagverkleining aangeraden bij patiënten die moeite hebben met het verliezen van 5 tot 10 procent van het lichaamsgewicht.

Wetenschappelijk onderzoek

Farmaceutische firma’s doen veel onderzoek naar nieuwe medicatie om de vetopstapeling in de lever tegen te gaan. Deze medicatie wordt momenteel getest in vergevorderde fases van onderzoek. De medicatie bewees al zijn werkzaamheid en veiligheid, maar moet nu nog getest worden op grotere groepen patiënten. Ook in AZ Delta nemen we deel aan zo’n studies.

Gespecialiseerde artsen

Laatst aangepast: 9 juli 2024