Symptomen
Zwelling ter hoogte van het litteken, die teruggeduwd kan worden in liggende houding, maar die toeneemt naar de avond toe of bij persende bewegingen.
Soms pijn of een knellend gevoel na lang zitten of staan
Oorzaken
Meestal ontstaat deze zwelling geleidelijk bij het verouderen
door zwaar tilwerk of sport
door overgewicht
door verzwakt bindweefsel
genetische voorbeschiktheid
Soms kort na een ingreep door overbelasting, wondinfectie, algemene zwakte
Onderzoek
Afhankelijk van de afmetingen, wordt een littekenbreuk meestal uitgewerkt aan de hand van een CT-scan.
Behandeling
Een littekenbreuk verdwijnt nooit spontaan en heeft de neiging groter te worden met de tijd. Als er pijn is, groei van de zwelling, organen die mee naar buiten stulpen… kan een ingreep nodig zijn.
Een beklemde littekenbreuk moet door middel van een spoedingreep onmiddellijk hersteld worden. Dit wil zeggen dat er inhoud uit de buik vast komt te zitten in de zone van het litteken, wat erg veel pijn, en soms ook braken kan veroorzaken.
Operatie
Kan via een klassieke ingreep of een kijkoperatie (laparoscopie). Dit hangt vooral af van de techniek van de chirurg, en van de afmeting van de littekenbreuk. Een littekenbreuk vergt steeds een algemene verdoving.
Kijkoperatie
Via 3 kleine insnedes wordt de breukzak teruggeplaatst in de buikholte. De breukpoort wordt toegenaaid en de buikwand wordt verstevigd met een ruim overlappend netje.Klassieke ingreep
Insnede ter hoogte van de breukzak en via deze weg wordt de breukzak teruggeplaatst, de spierlaag toegenaaid en de buikwand verstevigd met een netje tussen de spierlagen.
Het netje blijft levenslang ter plaatse en wordt goed door het lichaam verdragen.
De behandeling gebeurt meestal met een korte opname (ongeveer 1-5 dagen). Soms krijg je een pijnpomp en blaassonde, en wonddrains om wondvocht uit de geopereerde zone te verwijderen. Een buikband kan ook aanwezig zijn ter ondersteuning.
De hechtingsdraad bevindt zich onderhuids en zal spontaan verdwijnen. Enkel het verband moet door de huisarts verwijderd worden een week na de ingreep.
De geopereerde zone kan pijnlijk zijn na de ingreep: patiënten hebben doorgaans iets minder pijn na een kijkoperatie dan na een klassieke ingreep. Hiervoor kunnen pijnstillers worden voorgeschreven (bv. paracetamol).
De dagelijkse activiteiten kunnen worden opgebouwd naar gelang van de pijn: wij adviseren goed mobiel te zijn: soepele bewegingen zijn toegelaten (om trombose te vermijden). Zwaar tilwerk wordt afgeraden. Je chirurg vertelt je meer over de duur en manier van revalidatie.
Als je niet goed mobiel bent na de ingreep, worden antitrombosespuitjes toegediend.
Nazorg en bijwerkingen
Geen enkele ingreep is zonder risico. Complicaties na littekenbreukchirurgie zijn afhankelijk van de complexiteit van de breuk, onder andere:
trombose
longontsteking,
nabloeding
bloeduitstorting
wondvochtophoping
wondinfectie