Symptomen

  • Startpijn bij beweging
    Een peesletsel zoals een tenniselleboog of een blessure van bijvoorbeeld de schouderpees, de achillespees of de knie geeft doorgaans klachten tijdens inspanning/belasting. In een eerste fase geeft dit vaak startpijn als je sport, die verdwijnt na een opwarmfase.

  • Pijn na een inspanning
    Na de inspanning kan de pijn weer toenemen, deze pijn kan 2 tot 3 dagen aanslepen waarna deze weer verdwijnt. Heel vaak ervaar je ochtendstijfheid.

  • Pijn tijdens de beweging
    Als de beschadiging van de pees toeneemt zal het ‘opwarmeffect’ niet meer helpen en zal de pijn tijdens het sporten toenemen, soms zelfs in die mate dat je moet stoppen met sporten.

Oorzaken

Bij het ouder worden en door (over)belasting gaat de peeskwaliteit achteruit. Daarom komen peesklachten zowel voor bij jongere sporters als bij actieve ouderen.

Pezen bestaan uit stevige bundels collageenvezels. Bij kwaliteitsverlies worden deze minder strak en komt er meer vocht tussen de collageenvezels. Hierdoor veroorzaken deze pezen pijn bij belasting.

Peesklachten ontstaan wanneer de belasting die aan de pees wordt gevraagd, te hoog is voor de belastbaarheid (kwaliteit) van de pees.

De peeskwaliteit vermindert door leeftijd en slijtage, maar ook overgewicht, voetafwijkingen en een verschil in beenlengte werken dit in de hand.

Te fanatiek sporten, te intensief starten met een nieuwe sport, sporten op een niet geschikte ondergrond of met slecht (te hard) schoeisel zijn andere oorzaken van peesklachten.

Onderzoeken

  • Bevraging van de klachten en lichamelijk onderzoek

  • Echografie
    Om een idee te vormen van de kwaliteit van de pees is een echografie aangewezen.

  • NMR-scan
    Als die echo onvoldoende informatie geeft, kan een NMR-scan uitgevoerd worden.

Behandelingen

Rust en peesversterkende oefeningen

Het doel is om tot een beter evenwicht te komen tussen de belasting en de belastbaarheid van de pees. Minder belasting betekent relatieve rust. De pees hoeft niet volledig te rusten, maar de intensiteit van de activiteit wordt tijdelijk best beperkt. Om de belastbaarheid van de pees te verhogen doe je peesversterkende oefeningen en stretching, begeleid door een kinesitherapeut.

Ontstekingsremmers

Bij hevige, acute pijn kan behandeling met ijs en een korte kuur met ontstekingsremmers helpen.

Cortisone-inspuiting

Uitzonderlijk is een cortisone-inspuiting rond de pees aangewezen. Uitzonderingen vormen hierop de achilles- en kniepees.

Peesversterkende therapie

Als de peeskwaliteit onvoldoende verbetert zijn bijkomende behandelingen mogelijk: zoals

  • ESWT (Extracorporele Shockwave Therapie)

  • PRP (Platelet Rich Plasma)-inspuitingen

  • EPTE (Percutane Elektrolyse Therapie).

Operatie

Als peesproblemen na meerdere maanden onvoldoende onder controle kunnen worden gebracht, kan een operatie overwogen worden. Hierbij wordt de pees gedeeltelijk losgemaakt en/of wordt de zieke zone uit de pees verwijderd.

Gespecialiseerde artsen

Alle artsen fysische geneeskunde

Laatst aangepast: 9 juli 2024