De amandelen weren op jonge leeftijd virussen en bacteriën af die via de keel ons lichaam binnendringen. De meeste amandelontstekingen worden veroorzaakt door een virus en worden enkel symptomatisch behandeld met pijnstilling. De ontsteking gaat meestal vanzelf over.

Bij vermoeden van een bacteriële amandelontsteking met veel klachten wordt antibiotica opgestart.

Als de amandelen geregeld ontsteken, kan een ingreep aangewezen zijn. Tijdens een operatie worden de keelamandelen dan weggenomen. Dit kan ook het geval zijn bij chronische keelinfecties, slechtruikende adem, amandelsteentjes of bij snurken met slaapapneu.

De ingreep wordt vaak bij kinderen uitgevoerd, maar komt ook voor bij volwassenen.

Neem een lijstje mee met de geneesmiddelen die je inneemt:

  • naam van het geneesmiddel

  • dosis

  • hoeveel van deze medicatie je gebruikt per dag (ochtend, middag, avond).

Schrijf jouw vragen voor de arts op papier of noteer ze in jouw telefoon. Vraag goed na wat de dosis is van de geneesmiddelen die je krijgt voorgeschreven, hoe je die medicatie moet innemen en hoe lang.

We nodigen je uit om een begeleider of vertrouwenspersoon mee te brengen, als je daar nood aan hebt (max. 2 mensen).

Verloop ingreep

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je neus-keel-oorarts hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af. De neus-keel-oorarts geeft uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van de campus met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

Je komt de dag zelf binnen en meld je aan in de kiosk bij het onthaal met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis want je hoeft normaal niet te blijven overnachten naar deze ingreep.

Voor deze operatie moet je nuchter zijn. Dat betekent niet eten, drinken of roken vanaf 6 uur voor de ingreep. Er mogen nog heldere vloeistoffen (water of appelsap, maar geen melk of sinaasappelsap) gedronken worden tot 2 uur voor de ingreep.

De verpleegkundige geeft je een operatieschortje om aan te trekken. Ze geeft je de nodige uitleg en een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Ingreep zelf

Verwijderen keelamandelen

Een keelamandeloperatie gebeurt onder algemene verdoving. Daarvoor is er een anesthesist aanwezig.

Je keelamandelen worden verwijderd via de mond. Er zijn na afloop geen uitwendige littekens zichtbaar. Tijdens de ingreep wordt je mond opengehouden met een klem. Door middel van een sneetje over het slijmvlies van de voorste keelboog wordt de amandel losgepeld uit de holte waarin hij zich bevindt. Bloedende vaatjes worden dichtgebrand.

Bij kinderen worden de amandelen verwijderd door het amandelweefsel uit het kapsel, dat de amandel omgeeft, weg te smelten met een coblator. Bij deze techniek is er minder pijn na de ingreep en dus minder nood aan pijnmedicatie. De kinderen kunnen sneller weer gewoon eten, herstellen sneller en lopen minder risico op een bloeding na de ingreep.

Bij kinderen wordt soms ook de neusamandel verwijderd. In de volksmond wordt dit ook wel neuspoliepen genoemd.

Na de ingreep

Na de ingreep ga je naar de ontwaakzaal, waar de anesthesist en een verpleegkundige je opvolgen tot je weer goed wakker bent. Je mag meestal dezelfde dag nog naar huis.

Risico’s en bijwerkingen

Elke operatie houdt risico’s in, onder meer op

  • bloedingen

  • infecties

  • beperkte beschadiging van lippen, tanden, tandvlees, tong en kaakgewricht door het plaatsen van de mondklem

  • de poliepen en in mindere mate de amandelen (vooral bij de intracapsulaire techniek) kunnen in beperkte mate teruggroeien

  • misselijkheid

  • braken

  • keelpijn die uitstraalt naar de oren

  • slechte geur uit de mond

  • smaakveranderingen

  • en moeite met slikken en praten.

Nazorg

Herstel duurt een tot twee weken. In die periode kun je nog keelpijn ervaren.

Tijdens de eerste 24 uren na de ingreep is het belangrijk dat het kind veel en regelmatig drinkt. Door te drinken vermindert de pijn. Koude, niet-bruisende dranken, zoals koude melk of plat water met een ijsblokje, zullen het vlotst gaan. Je kind mag eten wat het wil en kan. Zachte, koude of lauwe voeding, zoals ijs, yoghurt, pudding en puree is het beste. Scherpe voeding, zoals chips en scherpe korsten en heel hete voeding vermijd je best de eerste 2 weken.

Alarmsignalen

Als je kind vers, rood bloed of meermaals oud, donkerbruin bloed overgeeft, moet je altijd onmiddellijk de spoedopname contacteren.

Een nabloeding kan zich voordoen tot 2 weken na de ingreep. Volg je kind dus in deze periode goed op.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor het verwijderen van amandelen bij kinderen.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 2 juli 2024