De redenen voor het weghalen van de baarmoeder of een hysterectomie zijn divers. De meest voorkomende zijn:

  • bloedingen

  • vleesbomen (fibromen/myomen)

  • chronische pijn

  • verzakking (baarmoederverzakking of verzakking van de vaginawanden)

  • kanker (baarmoederhalskanker, eierstokkanker, baarmoederslijmvlieskanker)

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

Bespreek vooraf met je gynaecoloog welke medicatie je mag blijven innemen en welke je moet stoppen.

De dag van de ingreep

Je komt de dag van de ingreep naar het ziekenhuis en je meldt je aan bij de kiosk in het onthaal van de campus met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een ticketje met een wegbeschrijving naar de afdeling waar je opgenomen wordt.

De ingreep verloopt onder volledige verdoving. Dat betekent dat je niets meer mag gegeten of gedronken hebben sinds middernacht.

Je wordt verwelkomd door een verpleegkundige, die je de nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatieschortje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Voor deze ingrepen word je volledig verdoofd. Daarvoor is ook een anesthesist aanwezig, die je verder opvolgt tijdens de ingreep.

Een hysterectomie kan gebeuren via een snede in de buik, via de vagina of via een kijkoperatie met toegang via de navel of de vagina.

Voor een kijkoperatie worden enkele kleine insnedes gemaakt in je buik, wat minder pijnlijk is dan een grote snede. Bij een ingreep via de vagina en de navel zijn er geen insnedes in de buik.

De ingreep duurt ruim een uur.

Na de ingreep

Na de operatie ga je naar de ontwaakzaal. Een anesthesist en een verpleegkundige blijven je daar opvolgen tot je goed wakker bent. Daarna mag je terug naar je kamer op de afdeling.

Meestal mag je dan na een paar dagen weer naar huis.

Risico’s en bijwerkingen

Omdat er grote bloedvaten worden doorgenomen en omdat de blaas en darm heel dichtbij zijn, is een hysterectomie een serieuze ingreep. En zoals elke ingreep houdt ook deze risico’s in.

Het gaat onder meer om:

  • bloedingen

  • trombose

  • infectie

  • beschadiging van darmen of urinewegen

Nazorg

Na een hysterectomie via een grote insnede in je buik ben je een zestal weken werkonbekwaam. Van een vaginale operatie of een kijkoperatie herstel je sneller.

Belangrijk is voldoende te bewegen, dit bevordert je herstel. Na 14 dagen kun je meestal al veel activiteiten uitvoeren, al moet je zwaar werk dan wel nog vermijden.

Nadat je baarmoeder verwijderd is, heb je niet langer je maandstonden. In de eerste weken heb je nog wat beperkt bloedverlies. Als je eierstokken mee werden weggenomen, kom je in de menopauze en kun je eventueel vervanghormonen krijgen.

Als er insnedes in je buikwand werden gemaakt, heb je klassieke wondverzorging nodig waarvoor je terecht kan bij je huisarts. Na een tweetal weken is de wonde meestal genezen.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 2 juli 2024