Meer informatie over een liesbreuk

Meer informatie over een navelbreuk

Meer informatie over een littekenbreuk

Verloop

Voorbereiding

Voor de ingreep wordt onderzocht of de behandeling geschikt is voor je. Dit omvat medische evaluaties, beeldvormende tests en gesprekken over je medische geschiedenis.

Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat deze ingreep de beste keuze voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

Vanaf middernacht mag je dan niet meer eten of drinken. Heldere vloeistoffen zoals water mag je nog drinken tot 2 uur voor de ingreep. Welke medicatie je nog mag innemen bespreek je met je arts of de verpleegkundige.

Je meldt je aan via de kiosk in het onthaal van de campus met je identiteitskaar. Behalve stickers krijg je een ticketje met de wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Je wordt op de afdeling verwelkomd door een verpleegkundige die je alle nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatiehemdje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.

  • Het formulier vereiste toestemming door de patiënt, voor anesthesie en operatie, ondertekend

  • Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Clopidogrel®, Brilique®, Pradaxa, Xarelto®, Eliquis, Lixiana. Zo nodig worden deze tijdelijk vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®).

  • Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

Ingreep

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Daarvoor is er een anesthesist aanwezig in de operatiezaal. Je krijgt een infuus en wordt met medicatie toegediend via het infuus onder narcose gebracht.

Buikwandchirurgie kan via een klassieke ingreep of een kijkoperatie of met de robot. Dit hangt af van de techniek van de chirurg, de afmeting van de breuk en de lichaamsbouw en voorgeschiedenis van de patiënt. Een littekenbreuk opereren gebeurt steeds onder algemene (volledige) verdoving.

  • Klassieke open ingreep
    Via een insnede wordt de breukzak teruggeplaatst. De spierlaag wordt dichtgenaaid en de buikwand wordt verstevigd met een netje (‘mesh’) tussen de spierlagen. Het netje blijft levenslang ter plaatse en wordt goed door het lichaam verdragen. De behandeling gebeurt meestal met een korte opname. Soms krijg je een pijnpomp, blaassonde en wonddrains om wondvocht uit de geopereerde zone te verwijderen.

  • Kijkoperatie
    Via enkele kleine insnedes wordt de breukzak teruggeplaatst in de buikholte. De breukpoort wordt dichtgenaaid en de buikwand wordt verstevigd met een netje (mesh). De behandeling gebeurt in het dagziekenhuis (liesbreuk) of met een korte opname.

  • Robotchirurgie
    Voor buikwandchirurgie is aangetoond dat de operatierobot een duidelijk voordeel biedt in de behandeling van grotere navelbreuken en littekenbreuken. Zoals bij een open breukherstel wordt een netje geplaatst achter de voorste buikspieren. Met behulp van de robot kan deze ingreep uitgevoerd worden via drie minieme insnedes van 1 centimeter in plaats van één grotere insnijding bij de klassieke open ingreep. De behandeling gebeurt met een korte opname van één nacht.

Na de ingreep

Na de ingreep word je naar de ontwaakzaal gebracht waar een anesthesist en een verpleegkundige opvolgen of je goed weer wakker wordt. Na een paar uur mag je terug naar de afdeling waar je opgenomen bent.

Je mag iets eten zodra je op de afdeling bent en je niet misselijk bent.

Je mag dezelfde dag terug naar huis. Zorg best wel voor een chauffeur om je te komen halen, want na algemene verdoving mag je geen auto besturen en ook niet met de fiets rijden. Voor een littekenbreukoperatie moet je wel vaak een nachtje in het ziekenhuis blijven. Bij meer complexe littekenbreuken en bijgevolg meer ingrijpende operaties moet je enkele dagen blijven.

Risico’s en bijwerkingen

Geen enkele ingreep is zonder risico. Complicaties na buikwandchirurgie zijn afhankelijk van de complexiteit van de breuk, en kunnen de volgende zijn:

  • nabloeding of bloeduitstorting (hematoom)

  • wondvochtophoping

  • wondinfectie.

Typisch voor een liesbreukoperatie

Blauwverkleuring in het wondgebied. Dit kan uitzakken richting de teelbal, is niet verontrustend en verdwijnt vanzelf.

  • Ophoping van wondvocht in de holte achtergelaten door de liesbreuk. Dit lijkt op een nieuwe breuk, maar verdwijnt spontaan (soms pas na enkele weken) en is eveneens niet verontrustend.

  • Het optreden van chronische zenuwpijn is een zeldzame en moeilijk te behandelen verwikkeling en zou minder voorkomen bij een kijkoperatie.

Nazorg

Een buikband kan ondersteuning bieden. De geopereerde zone kan pijnlijk zijn na de ingreep: patiënten ervaren doorgaans iets minder pijn na een kijk- of robotoperatie dan na een klassieke ingreep. Hiervoor kunnen pijnstillers worden voorgeschreven.

Gaandeweg kun je je dagelijkse activiteiten weer opbouwen, naargelang de pijn die je ervaart. Mobiel zijn en soepele bewegingen zijn toegelaten en zelfs nodig, om het risico op een trombose te verkleinen. Zwaar hefwerk wordt afgeraden. Je arts vertelt je meer over de duur en de manier van je revalidatie.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor een liesbreukherstel met een kijkoperatie.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024