Carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw in de pols. Er is een kleine tunnel waar een zenuw en pezen doorheen lopen. Deze tunnel wordt de carpale tunnel genoemd. Als deze te nauw is, wordt de zenuw in de hand bekneld. Het gevolg is vaak tintelingen in de handen. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit probleem te behandelen (link naar carpale tunnelaandoening), maar als deze niet voldoende zijn, is een operatie geïndiceerd. Een operatie bestaat uit het openen van de carpale tunnel om te voorkomen dat de zenuw bekneld raakt.

Verloop

Als je op raadpleging samen met je orthopedisch chirurg hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In campus Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Brugsesteenweg, Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

Ruim op tijd voor het afgesproken uur voor de ingreep ga je eerst naar de kiosk in het onthaal van de campus. Behalve stickers, krijg je er een ticketje met een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

De verpleegkundige verwelkomt je en geeft je een operatieschortje om aan te trekken. Ze geeft je de nodige uitleg en een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

In de voorbereidingsruimte start de anesthesist met de verdoving. Dat kan een lokale verdoving zijn of een plexusverdoving of een algemene verdoving als je aan beide handen wordt geopereerd. Om rustig te slapen krijg je een slaapmiddel krijgen. We maken ook gebruik van verdoving via een virtualrealitybril en hoofdtelefoon. De pijnstilling, die je tijdens en na de operatie krijgt toegediend, gaat via een slangetje rechtstreeks in een ader, waardoor de pijn sneller en gerichter wordt bestreden.

Voor de lokale verdoving hoef je niet nuchter te zijn. Bij algemene verdoving en plexusverdoving moet je wel nuchter zijn, dat wil zeggen dat je niets mag eten of drinken tot 6 uur voor de ingreep. Word je in de namiddag geopereerd, dan mag je tot 6 uur voor de operatie een witte boterham of toast met confituur eten. Heldere dranken mag je drinken tot 2 uur voor de operatie.

Als je deze richtlijnen niet volgt, is er een groter risico bij verdoving en kan dit leiden tot uitstel van de operatie.

De ingreep

De carpaaltunnel kan op 2 manieren worden opengemaakt:

  • Open techniek: insnede in de handpalm onder lokale verdoving waarbij het ligament wordt gesplit over zijn hele lengte.

  • Kijkoperatie: insnede ter hoogte van de pols. De tunnel wordt van binnenuit geopend. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving van een of meer zenuwen. Voordelen: minder last ter hoogte van de handpalm gezien kleinere insnede en vlotter herstel.

Na de ingreep

Tijdens de operatie werd gestart met pijnstillers.

Als je onder lokale verdoving werd geopereerd, brengt een logistiek medewerker je naar het dagziekenhuis zodra de pijn voldoende onder controle is. Je kunt je daar omkleden en onmiddellijk terug naar huis vertrekken.

Na een algemene verdoving blijf je nog enkele uren onder toezicht van de anesthesist en verpleegkundige in de ontwaakkamer. Als je goed wakker bent en de pijn voldoende onder controle is, mag je terug naar het dagziekenhuis en mag je je omkleden en vertrekken.

Risico’s en bijwerkingen

Beide vormen zijn gestandaardiseerde technieken die zeer regelmatig worden uitgevoerd. Het zijn dankbare ingrepen met een groot slaagpercentage. Elke operatie houdt echter risico’s in.

Tijdelijk krachtsverlies en plaatselijke hinder ter hoogte van het litteken zijn normaal in de eerste weken na de ingreep. Dit verdwijnt normaal gezien volledig.

Nazorg

Na de operatie wordt een drukverband aangebracht voor een dag. De volgende dag ga je bij je huisarts of thuisverpleegkundige langs voor controle van de wonde en verdere planning van wondverzorging. Na een tiental dagen worden de hechtingen verwijderd.

Onmiddellijk bewegen wordt sterk aangeraden, zowel voor de vingers als de pols.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor een carpaaltunneloperatie.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024