Beelden worden dan minder duidelijk op je netvlies geprojecteerd en je zicht wordt wazig of troebel. Cataract kan worden gecorrigeerd door de ondoorzichtige lens te verwijderen en een nieuwe in te brengen.

Cataract kan worden veroorzaakt door medicijnen zoals cortisone, ziekten zoals diabetes of trauma. In meer dan 90% van de gevallen is staar echter het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. De snelheid waarmee staar zich ontwikkelt verschilt van persoon tot persoon en kan bij het ene oog sneller zijn dan bij het andere.

In het geval van beginnende staar kan het aanpassen van een bril nog helpen. Maar na verloop van tijd kan alleen een staaroperatie je zicht verbeteren.

Onderzoeken

Om te bepalen of je staar hebt, zal de oogarts je gezichtsvermogen meten en je ogen onderzoeken met een lamp. Deze lamp produceert een smalle lichtstraal waarmee het oog in detail kan worden onderzocht om de aanwezigheid en de mate van de staar vast te stellen.

De noodzaak voor een operatie hangt voornamelijk af van het ongemak dat je ervaart, maar kan ook afhangen van andere factoren zoals wettelijke bepalingen met betrekking tot rijgeschiktheid en medische redenen zoals het risico op een plotselinge toename van de oogdruk.

Als besloten is om verder te gaan met een staaroperatie, zullen er een aantal aanvullende maatregelen worden uitgevoerd.

Een operatie brengt niet in alle gevallen verbetering. Daarom moet uw oogarts zoveel mogelijk vaststellen dat de staar de enige oorzaak is van het slechte zien. Er kan bijvoorbeeld een afwijking zijn aan het netvlies achter in het oog, zoals maculadegeneratie. In dit geval kan een staaroperatie weinig of geen verbetering brengen.

Verloop

Als je op de raadpleging samen met je arts hebt besloten dat deze ingreep aangewezen is, dan spreek je meteen een datum af met je arts. Je arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Je gaat je inschrijven aan de inschrijvingsbalie

  • Je kiest een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • We geven al mee wanneer je na de ingreep terug moet komen op controle.

Voorbereiding

Zorg dat je de oogdruppels die de oogarts je heeft voorgeschreven al vóór de operatie in huis hebt.

Je krijgt op de raadpleging een blad mee met uitleg over welke en hoeveel oogdruppels je moet indruppelen vóór de operatie.

De dag van de ingreep

De dag van de ingreep, meld je je op tijd aan met je identiteitskaart bij de kiosk in het onthaal van de campus. Behalve de stickers krijg je een ticketje met een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis. Neem iemand mee naar het ziekenhuis die je na de operatie naar huis kan brengen.

Voor de hygiëne mag je op de dag van de operatie geen oogmake-up, dagcrème of foundation gebruiken. Draag je een hoorapparaat? Doe deze vóór de operatie uit aan de zijde van het te opereren oog. Dit voorkomt dat er tijdens de operatie water in je hoorapparaat komt. Het hoorapparaat in het andere oor mag je wel inhouden.

Neem je geneesmiddelen in zoals je gewoon bent. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Alleen bij algemene verdoving moet je je bloedverdunners stopzetten, in samenspraak met je huisarts.

Als je onder plaatselijke verdoving wordt geopereerd, hoef je niet nuchter te zijn. Als je volledig in slaap gebracht wordt, moet je minstens 8 uur van tevoren nuchter zijn (niet eten of drinken).

De verpleegkundige geeft je een operatieschortje om aan te trekken. Ze geeft je de nodige uitleg en een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

De ingreep

Cataractingreep
  • Vóór de operatie begint krijg je verdovingsdruppels en een klein pilletje onder je onderooglid zodat de pupil wijd wordt.

  • Dan ga je naar de operatiezaal en word je op de operatietafel gelegd. De verpleegkundigen zorgen ervoor dat je zo comfortabel mogelijk ligt. Na de ontsmetting van het oog en de huid, wordt een steriel operatiedoek aangebracht die als een tent over je hoofd ligt. In het operatiedoek is er een opening ter hoogte van het oog dat wordt geopereerd. Er wordt een ooglidsperder aangebracht zodat je niet kan knipperen. Na de ingreep wordt een antibiotische oogzalf en een doorzichtige schelp op het oog aangebracht.

Als de operatie zonder problemen is verlopen, mag je meteen na de operatie naar huis. Hou er rekening mee dat je na de operatie die dag niet meer mag autorijden of fietsen.

Na de operatie

Het geopereerde oog wordt afgedekt met een doorzichtige oogschelp. Die schelp wordt na enkele uren of de volgende dag verwijderd.

Na de ingreep moet je nog oogdruppels gebruiken gedurende enkele weken.

Na de operatie mogen de normale bezigheden worden hervat. Zware lichamelijke inspanningen zoals tillen van zware gewichten en hevig persen kan je het best vermijden gedurende de eerste maand. Ook constant een voorovergebogen houding tijdens de eerste 2 weken is af te raden. Douchen en bezoek aan de kapper mag. Zwemmen kan pas na 2 weken.

Risico’s en bijwerkingen

Door de steeds betere operatietechnieken komen complicaties na een cataractoperatie niet meer vaak voor en zijn ze, als ze toch voorkomen, doorgaans goed te behandelen.

  • Complicaties tijdens de operatie zijn echter nooit helemaal uit te sluiten, bijvoorbeeld het dieper naar achteren schuiven van de lens. Soms is dan een tweede ingreep nodig.

  • Mogelijke complicaties na de cataractoperatie zijn infectie, oogdrukstijging en problemen aan het netvlies, zoals een maculair oedeem, een netvliesscheur of een netvliesloslating. Daarom moet je na een cataractoperatie regelmatig op controle komen.

  • Het kan zijn dat je de eerste weken na de operatie een rood oog hebt (bloeding in het oogslijmvlies). Dit gaat vanzelf over. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken kan dit wat langer duren.

  • Bij hevige pijn, slechter zicht en toenemende roodheid van het geopereerde oog, neem je zo snel mogelijk contact op met je oogarts.

Het risico op complicaties is groter bij patiënten die voor de operatie al andere oogproblemen hadden.

Nazorg

Met de huidige technieken- kleine insnijding, het verbrijzelen van de cataract met ultrasone probe, en plooibare implantlenzen is een (vrij) snelle genezing en verbetering van het zicht te verwachten.

De dag van de ingreep is het normaal dat je niet goed ziet. Een licht krassend gevoel de dag van de operatie is niet ongewoon.

Je krijgt ook een blad mee met info over wat je wel en niet mag doen. Een aantal weken moet je nog oogdruppels inbrengen. Deze dienen om het geopereerde oog goed te laten genezen en te beschermen tegen infecties. Deze druppels worden op advies van je oogarts afgebouwd na enkele weken. De beschermende oogschelp draag je best gedurende enkele dagen na de operatie.

Al bij de planning van de operatie geven we je mee wanneer je moet terugkomen voor controle. Als je niet meer weet wanneer je moet komen, neem je best contact op met ons secretariaat.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor een cataractoperatie.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024