Het kan gaan om goedaardige aandoeningen zoals ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm) of diverticulitis (ontsteking van de uitstulpingen in de darmwand), bekkenbodemproblemen, aambei, anale fistels, anale fissuren en beroepsincontinentie.

Darmchirurgie behandelt ook kwaadaardige aandoeningen zoals kanker van de dikke darm.

Veel behandelingen worden uitgevoerd na overleg met artsen uit andere disciplines. Een voorbeeld is de bekkenbodemkliniek, waarin gynaecologen, urologen en gastro-enterologen samenwerken.

Verloop

Voorbereiding

Voor de ingreep wordt onderzocht of de behandeling geschikt is voor je. Dit omvat medische evaluaties, beeldvormende tests en gesprekken over je medische geschiedenis.

Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat deze ingreep de beste optie voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

Vanaf middernacht mag je dan niet meer eten of drinken. Heldere vloeistoffen zoals water mag je nog drinken tot 2 uur voor de ingreep. Welke medicatie je nog mag innemen bespreek je met je arts of de verpleegkundige.

Je meldt je aan via de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een ticketje met de wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Je wordt op de afdeling verwelkomd door een verpleegkundige die je alle nodige uitleg geeft.

Voor de ingreep krijg je een operatiehemdje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.

  • Het formulier vereiste toestemming door de patiënt, voor anesthesie en operatie, ondertekend

  • Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Clopidogrel®, Brilique®, Pradaxa, Xarelto®, Eliquis, Lixiana. Zo nodig worden deze tijdelijk vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®).

  • Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

Ingreep

De ingreep gebeurt in de meeste gevallen met een kijkoperatie onder algemene verdoving. Daarvoor is er een anesthesist aanwezig in de operatiezaal. Je krijgt een infuus en je wordt onder narcose gebracht met medicatie toegediend via het infuus.

Dankzij kijkoperaties en steeds meer robotchirurgie is de ingreep minder zwaar en moet je na de operatie minder lang in het ziekenhuis blijven, omdat je sneller herstelt.

De meeste anale ingrepen (proctologie) gebeuren in het dagziekenhuis

Voor darmchirurgie is er een zorgpad waarbij de fysieke conditie van de patiënt verbeterd wordt vóór de ingreep. Na de operatie is er het enhanced recovery after surgery (ERAS)-programma, een versneld revalidatieprogramma. Je wordt als patiënt dus goed begeleid voor, tijdens en na de ingreep.

Na de ingreep

Na de ingreep word je naar de ontwaakzaal gebracht waar een anesthesist en een verpleegkundige opvolgen of je goed weer wakker wordt. Na een paar uur mag je terug naar de afdeling waar je opgenomen bent.

Je mag iets eten zodra je op de afdeling bent en je niet misselijk bent.

Je blijft gemiddeld tussen de 1 en 5 dagen na de ingreep.

Risico’s en bijwerkingen

Geen enkele operatie is zonder risico. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om dit zo beperkt mogelijk te houden.

De chirurg bespreekt de mogelijke risico’s tijdens het voorbereidend gesprek met de patiënt en de familie.

Nazorg

Elke proctologische en colorectale ingreep heeft zijn specifieke nazorg. Als patiënt krijg je alle nodige info hierover mee bij je vertrek uit het ziekenhuis en ook duidelijke instructies voor nazorg door de thuisverpleging. Zo nodig kom je na een tijdje opnieuw naar het ziekenhuis voor een controle door het wondzorgteam.

Elke dinsdagnamiddag is er op de campus Rumbeke een gespecialiseerde stomaraadpleging, zowel voor opgenomen als voor patiënten die niet in het ziekenhuis verblijven.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024