Diepe hersenstimulatie (DBS) wordt vaak gebruikt bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

Het wordt ook gebruikt voor essentiële tremoren, onwillekeurige spiersamentrekkingen en bepaalde vormen van chronische pijn die niet goed reageren op andere behandelingen.

DBS kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen van symptomen zoals tremor, stijfheid, bewegingsproblemen en pijn.

Veel patiënten genieten van een betere kwaliteit van leven en kunnen na de behandeling hun dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren.

Verloop

Voorbereidende onderzoeken

Tijdens een opname van vier dagen word je vooraf getest door de neuroloog. Hij filmt je zowel met als zonder parkinsonmedicatie. De neuropsycholoog neemt ook enkele testen af. Er volgt een algemeen lichamelijk onderzoek en er wordt een NMR van de hersenen gemaakt. Het dossier wordt besproken met het bewegingstoornissenteam dat bestaat uit de neuroloog, de neurochirurg, de verpleegkundig consulent en de neuropsycholoog. Na goedkeuring voor het plaatsen van een DBS krijg je een raadpleging bij de neurochirurg die met jou de voor- en nadelen van de operatie bespreekt. Als je akkoord gaat, zal voorafgaand aan de operatie een NMR-onderzoek van de hersenen gebeuren onder algemene verdoving. Je krijgt een afspraak mee van de neurochirurg vooraf eens langs te komen voor dit onderzoek.

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je neurochirurg en neuroloog hebt besloten dat deze ingreep de beste optie voor je is, dan spreek je samen een datum af.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal in Rumbeke met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag voor de ingreep

De dag vóór de operatie kom je tegen 18 uur naar het ziekenhuis. Je meldt je met je identiteitskaart in het onthaal van campus Rumbeke, en je krijgt behalve stickers een ticketje met de weg naar de afdeling neurochirurgie. Die dag neem je nog je gewone parkinsonmedicatie.

De ingreep gebeurt meestal onder algemene verdoving. Daarvoor is er een anesthesist aanwezig in de operatiezaal. Hoe de verdoving gebeurt, wordt besproken over op het Zorgcontact besproken.

Je moet dus nuchter zijn voor de ingreep. Dat betekent dat je sinds middernacht niets meer mag gegeten of gedronken hebben.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.

  • De vereiste toestemming voor anesthesie en operatie, ondertekend

  • Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking (niet alle medicatie is voorradig in het ziekenhuis).

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marivan®, Sintrom®, Ticlid®, Plavix®, Asaflow®, Cardio-aspirine®,Brilique®, Xarelto®,ASA®100…) Zo nodig worden deze vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®). Deze inspuiting mag 24 uur vóór de operatie niet meer toegediend worden.

  • Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

De dag van de ingreep krijg je een operatiehemdje om aan te trekken. Je mag je ondergoed niet aanhouden. Net voor je naar het operatiekwartier vertrekt, worden je antitrombosekousen aangetrokken.

Een verpleegkundige brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

Ingreep

Voor de ingreep wordt onderzocht of de behandeling geschikt is voor je. Dit omvat medische evaluaties, beeldvormende tests en gesprekken over je medische geschiedenis.

In het operatiekwartier wordt uw haar volledig afgeschoren om steriel te kunnen werken tijdens de operatie. Bij DBS worden elektroden ingeplant in specifieke gebieden van de hersenen. Er wordt een kader op het hoofd geplaatst en er gebeurt een CT-scan om het juiste traject van de elektroden te bepalen. Na het plaatsten van de elektrodes worden de posities gecontroleerd door een scanner in de operatiezaal. Zo nodig kan de positie van de elektrodes worden aangepast. Tijdens het tweede deel van de operatie wordt de neurostimulator ofwel onder het sleutelbeen ofwel in de buik ingeplant en verbonden met de elektroden.

De pulsgenerator geeft gecontroleerde elektrische impulsen af aan de elektroden, die op hun beurt de abnormale zenuwactiviteit in de hersenen beïnvloeden. Zo kunnen de symptomen, veroorzaakt door de neurologische aandoening, verminderen.

Na de ingreep

Na de operatie ga je naar de afdeling intensieve zorg waar je goed wordt opgevolgd. Als je toestand stabiel is, ga je terug naar de afdeling neurochirurgie. Regelmatig vragen de verpleegkundigen om je ogen te openen, te knijpen in de hand, je benen te bewegen en je naam te zeggen. Dit is een controle om te zien of alles goed met je verloopt. Je krijgt op vaste tijdstippen pijnmedicatie toegediend. Als dit niet voldoende is, kan je steeds iets bijvragen. Als je toestand het toelaat mag je de volgende dag al iets drinken en eten. Eventueel mag je ook eens uit bed komen met de hulp van een verpleegkundige. Voor een vlot herstel is het aangewezen dat je de eerste dagen beperkt bezoek krijgt. In de dagen na de operatie wordt de stimulatie ingesteld en wordt de parkinsonmedicatie afgebouwd. Er wordt een evenwicht gezocht tussen medicatie en stimulatie met het beste effect op de symptomen van de ziekte van Parkinson. De stimulatie wordt meerdere keren aangepast om het beste effect te verkrijgen.

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel DBS over het algemeen veilig is, zijn er ook risico's en bijwerkingen verbonden aan de ingreep, waaronder infectie, bloeding, ongewenste veranderingen in stemming of gedrag, technische problemen met de apparatuur.

Nazorg

Na de operatie heb je tijd nodig om te herstellen. Je krijgt uitleg over medicatie, welke activiteiten je wel en niet mag doen, en over de verzorging van de wonde.

Het verband blijft op de wonde, tenzij het vuil is. Bij een ondoordringbaar verband (‘plastic’ verband) mag je een korte douche nemen. Let er zeker op dat je niet krabt aan de hoofdwonde, om infecties te vermijden.

Alarmsignalen

Als je ongerust bent over het genezen van de wonde, koorts krijgt of abnormaal veel hoofdpijn krijgt, misselijk bent, wazig of dubbel ziet, dan neem je contact op met je huisarts, die dan overlegt met de neurochirurg.

Opvolging

Met DBS kun je mogelijk weer genieten van een betere levenskwaliteit, je dagelijkse activiteiten en sociale interacties verbeteren. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en samen te werken met het medisch team om de beste resultaten te bereiken.

Regelmatige afspraken zijn essentieel om je voortgang te volgen en eventuele aanpassingen te kunnen doen. Je komt op afspraak bij de verpleegkundig consulent, elke week, zolang het nodig is. Daarna ga je naar het dagziekenhuis parkinson. Je moet rekenen op een periode van 3 tot 6 maanden voor de stimulatiemedicatiebalans goed geregeld is. Je moet voldoende rust nemen, niet in de felle zon zitten en de voorgeschreven medicatie nauwkeurig innemen. Wandelen is aangeraden, trappen op en af stappen is een goede oefening. De eerste maanden is het ten strengste verboden om een auto te besturen! Daarna mag het pas na goedkeuring door de neurochirurg. Werkhervatting wordt besproken wanneer je op raadpleging komt bij de neurochirurg.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 10 juli 2024