Het is heel goed mogelijk om zonder galblaas te leven. De galblaas heeft slechts een tijdelijke opslagfunctie. Gal wordt geproduceerd door de lever.
Meer informatie over galblaasontsteking
Verloop
Voorbereiding
Voor de ingreep wordt onderzocht of de behandeling geschikt is voor je. Dit omvat medische evaluaties, beeldvormende tests en gesprekken over je medische geschiedenis.
Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat deze ingreep de beste optie voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.
Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van de campus met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.
In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.
Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.
Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.
Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.
De dag van de ingreep
Je meldt je aan bij de kiosk in het onthaal van de campus, met je identiteitskaart. Je krijgt behalve de stickers ook een wegbeschrijving naar het chirurgisch dagziekenhuis of naar de afdeling waar je wordt opgenomen.
Vanaf middernacht mag je dan niet meer eten of drinken. Heldere vloeistoffen zoals water mag je nog drinken tot 2 uur voor de ingreep. Welke medicatie je nog mag innemen bespreek je met je arts of de verpleegkundige
Je wordt op de afdeling verwelkomd door een verpleegkundige die je alle nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatiehemdje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.
Wat breng je mee?
Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.
Het formulier vereiste toestemming door de patiënt, voor anesthesie en operatie, ondertekend
Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking
Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Clopidogrel®, Brilique®, Pradaxa, Xarelto®, Eliquis, Lixiana. Zo nodig worden deze tijdelijk vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®).
Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.
Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…
In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.
Ingreep
De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Daarvoor is er een anesthesist aanwezig in de operatiezaal. Je krijgt een infuus en wordt met medicatie toegediend via het infuus onder narcose gebracht.
Kijkoperatie
Bij deze operatie maakt de chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote insnede te maken. In plaats daarvan maakt hij 4 kleine insneden. Van de vier insneden, wordt er één vlakbij de navel gemaakt, zodat de chirurg de laparoscoop (kijkbuis) in de buikholte kan brengen. Voordat de laparoscoop in de buikholte wordt gestoken, wordt de buikholte opgeblazen met koolzuurgas. Dit is nodig om voldoende werkruimte en overzicht te verkrijgen.
Is de laparoscoop eenmaal binnen, dan kan de chirurg in de buik kijken via een videomonitor. Nu worden de andere insneden gemaakt. Elk van deze openingen wordt gebruikt om een speciaal instrument in de buikholte te brengen. Die instrumenten dienen om de galblaas te pakken, te kunnen bewegen en te kunnen verwijderen. Soms is het nodig om een wonddrain achter te laten.Klassieke operatie
Bij deze operatie maakt de chirurg een insnede die 10 tot 15 cm lang is. Deze insnede verloopt - in de lengte van boven naar beneden in de bovenbuik - of schuin aan de rechterkant onder de ribbenboog. De galblaas wordt dan verwijderd.
Na de ingreep
Na de ingreep word je naar de ontwaakzaal gebracht waar een anesthesist en een verpleegkundige opvolgen of je goed weer wakker wordt. Na een paar uur mag je terug naar de afdeling waar je opgenomen bent.
Je mag iets eten zodra je op de afdeling bent en je niet misselijk bent.
Soms moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven.
Risico’s en bijwerkingen
Het verwijderen van de galblaas is een van de meest voorkomende operaties. Je mag er alle vertrouwen in hebben dat deze ingrepen niet als gevaarlijk of riskant worden beschouwd bij mensen die verder gezond zijn.
Kijkoperatie
Omdat de chirurg de galblaas niet kan zien voordat hij de laparoscoop heeft ingebracht, kunnen sommige complicaties niet worden voorspeld. Deze komen dan aan het licht eens de operatie al is begonnen. Bovendien kan de chirurg bij een kleine aantal van de laparoscopische operaties op een probleem stuiten dat hij niet laparoscopisch kan oplossen. Dan is het nodig om op de conventionele manier de galblaas te verwijderen.
Klassieke operatie
Bij elke ingreep is er kans op een complicatie, zoals
trombose
longontsteking
nabloeding
wondinfectie
De kans bestaat dat een klein galsteentje achterblijft in de galweg tussen de lever en de twaalfvingerige darm. Dit steentje wordt dan meestal door een maag-darmspecialist endoscopisch verwijderd.
Een wondvochtbuisje of drain wordt enkel achtergelaten als er tijdens de ingreep wat bloeding of ontsteking wordt vastgesteld. De drain wordt daags na de ingreep verwijderd.
Nazorg
Wanneer de galblaas is verwijderd, kan je tijdelijk last hebben van diarree. Het is best om een tweetal weken na de ingreep vetrijke voeding te vermijden.
De klachten verminderen meestal snel doordat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Zelden blijven de diarreeklachten bestaan. Als je wel last hebt van aanhoudende diarree, bespreek dit dan met je arts. Die kan medicatie voorschrijven die de klachten vermindert.
Kostprijs
Bekijk hier de raming voor een galblaaswegname.
Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.