Er zijn verschillende chirurgische benaderingen, waaronder gedeeltelijke en volledige verwijdering. De keuze hangt af van de plaats, de grootte en het type van de tumor.

Chirurgie kan helpen om symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en neurologische problemen te verminderen. Het kan ook het risico op verdere groei van de tumor verminderen.

Meer informatie over hersentumoren

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je neurochirurg hebt besloten dat deze ingreep de beste optie voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van campus Rumbeke met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag voor de ingreep

De dag vóór de operatie kom je tegen 18 uur naar het ziekenhuis. Je meldt je aan via de kiosk in het onthaal van campus Rumbeke met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een ticketje met een wegbeschrijving naar de afdeling waar je opgenomen wordt. Vanaf middernacht mag je niets meer gegeten of gedronken hebben.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.

  • De vereiste toestemming voor anesthesie en operatie, ondertekend

  • Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking (niet alle medicatie is voorradig in het ziekenhuis).

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marivan®, Sintrom®, Ticlid®, Plavix®, Asaflow®, Cardio-aspirine®,Brilique®, Xarelto®,ASA®100…) Zo nodig worden deze vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®). Deze inspuiting mag 24 uur vóór de operatie niet meer toegediend worden.

  • Als je antitrombosekousen hebt, mag je z zeker meebrengen.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

Een verpleegkundige verwelkomt je en geeft je de nodige uitleg. Je krijgt een operatiehemdje om aan te trekken. Net voor je naar het operatiekwartier vertrekt, worden je antitrombosekousen aangetrokken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

Ingreep

De ingreep gebeurt meestal onder algemene verdoving. Daarom is er een anesthesist aanwezig die je toestand tijdens de operatie continu opvolgt. Je krijgt slaapmedicatie via de ader in de arm ingespoten Soms maakt de arts de patiënt een korte periode wakker om samen met logopedisten verschillende oefeningen te doen. De chirurg bespreekt dit tijdens een raadpleging vooraf, grondig met je door.

In het operatiekwartier wordt uw haar volledig afgeschoren om steriel te kunnen werken tijdens de operatie.

De duur van de operatie hangt af van het type tumor en de plaats waar de tumor zit.

Na de ingreep

Na de operatie ga je naar de afdeling intensieve zorg waar je goed wordt opgevolgd. Als je toestand stabiel is, ga je terug naar de afdeling neurochirurgie. Je krijgt op vaste tijdstippen pijnmedicatie toegediend. Als dit niet voldoende is, kan je steeds iets bijvragen. Als je toestand het toelaat mag je de volgende dag al iets drinken en eten. Eventueel mag je ook eens uit bed komen met de hulp van een verpleegkundige. Voor een vlot herstel is het aangewezen dat je de eerste dagen beperkt bezoek krijgt.

Risico’s en bijwerkingen

Hersentumorchirurgie brengt risico's met zich mee, waaronder

  • infectie

  • nabloeding

  • schade aan omliggende weefsels

  • veranderingen in geheugen, concentratie en het verwerken van informatie, een taalstoornis

  • epilepsie, hiervoor wordt vaak een anti-elepticon gegeven

  • eventueel verlamming, dit is afhankelijk van de aard en de plaats van de tumor

Je blijft een vijftal dagen in het ziekenhuis. Nadien word je van zeer nabij opgevolgd.

Nazorg

De nazorg is erg belangrijk voor het opvolgen van de tumor die nog terug kan groeien en om mogelijke bijwerkingen te behandelen. Daarom zijn er regelmatig controleafspraken en onderzoeken.

De behandeling van een hersentumor is complex en vereist een individuele benadering. Als je als patiënt actief deelneemt aan je behandel- en herstelproces, vergroot dat de kans op een succesvol resultaat.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 10 juli 2024