Je middenoor bestaat uit het trommelvlies en drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Samen geven ze de geluidsgolven door aan het slakkenhuis, waar de omzetting gebeurt van geluidstrillingen in zenuwprikkels.

Je middenoor werkt enkel goed wanneer de gehoorgang vrij is, het trommelvlies intact is, de gehoorbeentjes intact en beweeglijk zijn en het middenoor goed verlucht is. Als dat niet zo is, krijg je gehoorverlies.

Wanneer je een gaatje in je trommelvlies hebt, kan het zijn dat dit niet vanzelf geneest. Dit veroorzaakt twee klachten: gehoorverlies en het niet meer kunnen verdragen van water. Want zodra water doorheen het gaatje komt, heb je pijn. Vaak krijg je ook een oorontsteking, wat nog meer pijn en oorloop veroorzaakt. Ook het dragen van een hoorapparaat is moeilijk met een gaatje in je trommelvlies. Als je vaker ontstekingen krijgt, kan er verdere schade in het middenoor ontstaan.

Het is dan ook beter om een trommelvliesperforatie die niet spontaan geneest, met een operatie te sluiten.

Neem een lijstje mee met de geneesmiddelen die je inneemt:

  • naam van het geneesmiddel

  • dosis

  • hoeveel van deze medicatie je gebruikt per dag (ochtend, middag, avond).

Schrijf jouw vragen voor de arts op papier of noteer ze in jouw telefoon. Vraag goed na wat de dosis is van de geneesmiddelen die je krijgt voorgeschreven, hoe je die medicatie moet innemen en hoe lang.

We nodigen je uit om een begeleider of vertrouwenspersoon mee te brengen, als je daar nood aan hebt (max. 2 mensen).

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je neus-keel-oorarts hebt besloten tot deze ingreep, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van de campus, met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

De dag van de ingreep meld je je aan met je identiteitskaart bij de kiosk in het onthaal in campus Rumbeke. Je krijgt behalve de stickers, een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Je wordt verwelkomd door een verpleegkundige die je de nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatiehemdje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

Dit gebeurt altijd onder algemene verdoving door een anesthesist. Jonge kinderen worden in slaap gebracht met anesthesiegas via een mondmasker. Oudere kinderen en volwassenen krijgen een infuus in de handrug of in de elleboogplooi.

Bij volledige verdoving moet je nuchter zijn, mag je dus niets meer gegeten hebben sinds middernacht. Kleine hoeveelheden water drinken mag wel.

Ingreep

Ingreep met eigen kraakbeen

Zolang er nog een gezonde boord trommelvlies overblijft, kan je trommelvlies hersteld worden door er een laagje eigen kraakbeen onder aan te brengen. Dit wordt tegen de binnenzijde van het trommelvlies gelijmd en ondersteund door zelfverterende propjes. Zo kan de dunne huid die de uitwendige bekleding van het trommelvlies vormt, over dit stukje kraakbeen groeien, waarmee het gaatje hersteld is.

Deze ingreep kan dikwijls via de gehoorgang uitgevoerd worden. Er is dan enkel een zeer kleine insnede nodig op de rugzijde van de oorschelp, waar we een klein stukje kraakbeen verwijderen dat nodig is voor de herstelling. Met enkele piepkleine hechtingen wordt deze insnede gesloten. Dit geneest snel en zonder een spoor na te laten. Na de ingreep zit er een klein verbandje tot tegen het trommelvlies.

Ingreep met donortrommelvlies

Bij een zeer grote trommelvliesperforatie is een iets ingrijpender operatie nodig. Dat is het geval als er geen gezonde randen van je oorspronkelijk trommelvlies meer over zijn. Hoewel een herstel met kraakbeen dan nog steeds mogelijk is, is het dan vaak aangewezen om over te gaan tot een herstel met behulp van een menselijk donortrommelvlies.

Deze ingreep vereist wel een insnede achter het oor, om het trommelvliesrestant volledig te verwijderen en de steunlaag van een donortrommelvlies in te planten. Opnieuw zal de eigen huid van de gehoorgang over de steunlaag van het donortrommelvlies groeien aan de buitenzijde, terwijl het slijmvlies van het middenoor over de steunlaag van het donortrommelvlies aan de zijde van het middenoor zal groeien.

Wanneer de beschadiging van het middenoor nog uitgebreider is en de gehoorbeentjesketen aangetast en onderbroken is, kan ook de gehoorbeentjesketen hersteld worden. Dit kan met behulp van de resterende, gezonde gehoorbeentjes, donorbotjes of een titaniumprothese. Deze laatste optie wordt vaak gebruikt omdat prothesen altijd beschikbaar zijn en aanpasbaar.

Na de ingreep

Na de ingreep ga je naar de ontwaakzaal, waar de anesthesist en een verpleegkundige je opvolgen tot je weer goed wakker bent.

Soms kan je dezelfde dag naar huis. Je zorgt wel voor vervoer als de ingreep onder volledige verdoving gebeurt, want dan mag je zelf niet met de wagen rijden. Meestal moet je toch een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Risico’s en bijwerkingen

Bijwerkingen en complicaties zijn zeldzaam, maar zijn nooit helemaal uit te sluiten. Het kan gaan om:

  • schade aan het slakkenhuis en gehoorverlies (uitermate zeldzaam)

  • evenwichtsproblemen (meestal tijdelijk)

  • aangezichtsverlamming (uitermate zeldzaam)

  • smaakstoornissen

Nazorg

In de week na de operatie mag je je neus niet snuiten en niet tillen of persen, om druk in je oor te vermijden.

Er mag geen water in het geopereerde oor komen. Let dus op bij het douchen, en ga de eerste twee maanden niet zwemmen. Je mag ook zes weken niet vliegen.

Na volledige genezing kun je weer zwemmen en normaal douchen, en kan je ook weer probleemloos een hoortoestel dragen.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 1 juli 2024