De lever is een vitaal orgaan dat veel belangrijke functies vervult, waaronder stofwisseling, ontgifting (reiniging), eiwitsynthese en galproductie.

Er zijn verschillende soorten leverchirurgie

  • Leververwijdering
        Bij deze techniek wordt abnormaal leverweefsel, zoals tumoren, vernietigd. Er wordt een lange naald gebruikt om een laesie aan te prikken onder echogeleiding. Deze procedure wordt bijna altijd operatief uitgevoerd met behulp van een kijkgaatje.

  • Verwijdering van de lever**
        Bij patiënten met leverkanker, goedaardige levertumoren en in gevallen waarbij een deel van de lever beschadigd is door een trauma, kan een deel van de lever worden verwijderd. Deze operatie kan worden uitgevoerd via een openbuikoperatie, maar wordt steeds vaker uitgevoerd via een kijkgaatje of met behulp van een chirurgische robot.

  • Chirurgie voor aandoeningen van de galwegen**
        Soms is een operatie met of zonder verwijdering van een deel van de lever nodig om aandoeningen van de galwegen te behandelen, zoals stenose of kwaadaardige tumoren van de galwegen.

Vóór de leveroperatie wordt een volledig onderzoek uitgevoerd om te controleren of de patiënt deze operatie kan ondergaan. Dit onderzoek omvat bloedtests, beeldvormende tests zoals CT-scans en nucleaire magnetische resonantie, en een algemene gezondheidscontrole.

Verloop

Voorbereiding

Voor de ingreep wordt onderzocht of de behandeling geschikt is voor je. Dit omvat medische evaluaties, beeldvormende tests en gesprekken over je medische geschiedenis.

Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat deze ingreep de beste optie voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van de campus, met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

Vanaf middernacht mag je niet meer eten of drinken. Welke medicatie je nog mag innemen bespreek je met je arts of de verpleegkundige. Medicatie neem je in met een kleine hoeveelheid water.

Je meldt je aan via de kiosk in het onthaal van campus Rumbeke met je identiteitskaart, je krijgt daar behalve stickers ook een ticketje met de wegbeschrijving naar de afdeling waar je opgenomen wordt.

Je wordt op de afdeling verwelkomd door een verpleegkundige die je alle nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatiehemdje om aan te trekken en een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.

  • Het formulier vereiste toestemming door de patiënt, voor anesthesie en operatie, ondertekend

  • Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Clopidogrel®, Brilique®, Pradaxa, Xarelto®, Eliquis, Lixiana. Zo nodig worden deze tijdelijk vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®).

  • Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

Ingreep

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Daarvoor is er een anesthesist aanwezig in de operatiezaal. Je krijgt een infuus en wordt met medicatie toegediend via het infuus onder narcose gebracht.

De exacte procedure hangt af van het type leverchirurgie.

Je wordt eerst onder algemene verdoving gebracht, zodat je tijdens de operatie geen pijn voelt en in een diepe slaap verkeert.

De chirurg maakt insnedes in je buik om toegang te krijgen tot je lever. De grootte en locatie van de insnedes kunnen variëren.

Afhankelijk van het doel van de operatie, worden het letsel of de levertumor(en) verwijderd of geableerd. Vaak wordt aan het einde van de procedure een wonddrain geplaatst.

Na de ingreep

Na de ingreep word je naar de ontwaakzaal gebracht waar een anesthesist en een verpleegkundige opvolgen of je goed weer wakker wordt. Na een paar uur mag je terug naar de afdeling waar je opgenomen bent.

Je mag iets eten zodra je op de afdeling bent en je niet misselijk bent.

Bij een kijkoperatie of een operatie met de robot blijf je gemiddeld 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis. Bij open chirurgie is dat gemiddeld 4 tot 6 nachten.

Risico’s en bijwerkingen

Zoals aan elke chirurgische ingreep zijn er risico's verbonden aan leverchirurgie, waaronder

  • bloedingen

  • infecties

  • lekkage van gal

Nazorg

Het herstel na leverchirurgie is afhankelijk van de complexiteit van de operatie en de gezondheid van de patiënt. Met de steeds groter wordende expertise in kijkgatoperaties en de recente komst van de robotleverchirurgie, wordt de ziekenhuisopname na een ingreep steeds korter.

Na je vertrek uit het ziekenhuis is het belangrijk om zorgvuldig de instructies van de chirurg op te volgen rond medicatie, dieet en fysieke activiteit.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024