Obesitas is een chronische ziekte die een stoornis veroorzaakt in het verzadigingsmechanisme en het hongergevoel. Het leidt tot abnormaal hoge vetopstapeling in het lichaam. Zwaar overgewicht veroorzaakt ernstige, zelfs levensbedreigende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

Twee mogelijke behandelingen van obesitas zijn de gastric bypass en de sleeve gastrectomie. Wereldwijd zijn dat de twee ingrepen waar het meeste wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, met de beste resultaten.

  • Gastric bypass
    Gemiddeld ben je een tot anderhalf jaar na de operatie 70 tot 75 procent van je overgewicht kwijt. Ook op langere termijn wordt dit gewichtsverlies doorgaans behouden.
    Naast dit gewichtsverlies verbeteren of verdwijnen een aantal met overgewicht verbonden aandoeningen. Vooral diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol en slaapapneu reageren goed op een gastric bypass.

  • Sleeve gastrectomie
    Gemiddeld ben je 40 tot 50 procent van je overgewicht kwijt een tot anderhalf jaar na de ingreep. Ook op langere termijn wordt dit gewichtsverlies doorgaans behouden.

Een maagoperatie bij obesitas kan een krachtig hulpmiddel zijn, maar is geen mirakeloplossing. De operatie alleen is niet voldoende om je overgewicht goed en blijvend aan te pakken. Het is noodzakelijk dat je een gezonde levensstijl aanneemt met voldoende lichaamsbeweging en je je houdt aan de door de diëtist voorgeschreven voedingsadviezen.
Dit gaat zowel om hoe je eet als wat je eet:

  • goed kauwen

  • traag eten

  • stoppen met eten bij het eerste verzadigingsgevoel

  • beperken van vetten en snelle suikers

Sommige patiënten komen op langere termijn weer gewicht bij. Dit komt meestal doordat ze weer meer (bijvoorbeeld grotere porties) of anders (vetter, meer suikerrijk) gaan eten, of omdat ze niet voldoende bewegen.

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van de campus met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

10 dagen voor de operatie moet je een aangepast dieet volgen: de lever moet optimaal ontzwellen via een proteïnerijk dieet. Alle info over de duur en het type dieet krijg je van een diëtist.

De dag voor het onderzoek laten we je weten op welk uur je precies verwacht wordt.

Onderzoeken

Voor de operatie gebeurt er een multidisciplinaire screening. Dit is wettelijk vereist in het kader van een aanvraag voor de terugbetaling van de ingreep:

  • bloedonderzoek

  • stoelgangsonderzoek of gastroscopie (onderzoek van de maag naar onder andere maagzweren en slokdarmontstekingen)

  • onderzoek door een endocrinoloog of hormoonspecialist om na te gaan of je overgewicht eventueel van hormonale oorsprong is

  • informatie en evaluatie door een diëtist

  • gesprek met een psycholoog

De dag van de ingreep

Je komt naar het ziekenhuis op het afgesproken uur en meld je aan bij de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een ticketje met een wegbeschrijving naar de afdeling waar je opgenomen wordt.

Sinds middernacht mag je niets meer gegeten of gedronken hebben.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.

  • De vereiste toestemming voor anesthesie en operatie, ondertekend

  • Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking (niet alle medicatie is voorradig in het ziekenhuis).

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marivan®, Sintrom®, Ticlid®, Plavix®, Asaflow®, Cardio-aspirine®,Brilique®, Xarelto®,ASA®100…) Zo nodig worden deze vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®). Deze inspuiting mag 24 uur vóór de operatie niet meer toegediend worden.

  • Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

De verpleegkundige verwelkomt je en geeft je de nodige uitleg. Je krijgt een operatieschortje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

De ingreep

Voor deze ingrepen word je volledig verdoofd. Daarvoor is ook een anesthesist aanwezig.

  • Gastric bypass
    Een gastric bypass of Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) is een ingreep waarbij de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm uitgesloten worden. Daardoor wordt de hoeveelheid voedsel die je per maaltijd kunt eten sterk beperkt, zonder hongergevoel en met een langdurig verzadigingsgevoel. Ook wordt de opname van vetten en suikers licht beperkt. Het eten van voedingsstoffen met veel calorieën, voornamelijk suikers, zal een ongemakkelijk gevoel geven en dit zal bijdragen tot meer evenwichtige eetgewoonten na de operatie.

    Met behulp van nietjes wordt in het bovenste deel van de maag een nieuw klein maagreservoir gemaakt, zonder doorgang naar de rest van de maag. De dunne darm wordt opgehaald en verbonden met de nieuwe maag. Via een smalle doorgang gaat het voedsel van de nieuwe maag rechtstreeks naar de dunne darm. De oude maag en de twaalfvingerige darm worden dus overbrugd of ‘gebypassed’. De restmaag wordt niet verwijderd. Daardoor is deze ingreep omkeerbaar. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, minstens 60 centimeter verder dan de verbinding van de nieuwe maag. Deze nieuwe verbinding van de twaalfvingerige darm met de dunne darm zorgt ervoor dat maagsap, gal en pancreassap met het voedsel worden vermengd. Dit is nodig voor een normale vertering. Deze operatie is erg geschikt voor patiënten die eerder zoeteters zijn en een trage stofwisseling hebben.

    De gastric bypassoperatie wordt uitgevoerd met een kijkoperatie. De ingreep duurt 45 tot 60 minuten.

  • Sleeve gastrectomie
    Een gastric sleeve of sleeve gastrectomie is een ingreep waarbij ongeveer twee derde van de maag (de grote bocht van de maag) wordt verwijderd. Het overblijvende deel krijgt hierdoor de vorm van een buis. Doordat de grote maagbocht wordt verwijderd en niet enkel onbereikbaar wordt gemaakt, wordt ook de concentratie van enkele door de maag geproduceerde actieve stoffen verminderd (onder andere ghreline). Hierdoor verdwijnt het hongergevoel, hoewel er veel minder voeding wordt ingenomen. Een tweede voordeel van deze ingreep is dat bij onvoldoende resultaat of soms als tweede stap bij patiënten met een ernstige vorm van obesitas, de sleeve gemakkelijk kan worden omgebouwd naar een gastric bypass of een andere ingreep zoals SADI-S. In vergelijking met de gastric bypass is het volume van de maag na een sleeve gastrectomie groter waardoor het gewichtsverlies langzamer verloopt.

    Deze operatie is vooral geschikt voor patiënten die grote hoeveelheden eten. Wie voornamelijk suikers zoals snoep en frisdrank consumeert, zal minder gebaat zijn met deze operatie. Dit komt doordat men na de operatie nog steeds kan blijven snoepen en frisdranken consumeren, waardoor men weinig tot niets zal vermageren. Doordat een deel van de maag wordt verwijderd, is deze ingreep onomkeerbaar.

    Ook deze operatie wordt in principe met een kijkoperatie uitgevoerd onder algemene verdoving. De ingreep duurt 30 tot 45 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

De meest voorkomende complicaties na de ingreep zijn infectie, bloeding, lekken/perforatie, obstructie/stenose, trombo-embolie en hartinfarct.

Het risico op deze complicaties wordt beïnvloed door de algemene toestand van de patiënt, zoals het aantal en de ernst van andere aandoeningen.

Momenteel is bij 2,5 tot 5 procent van de patiënten een heropname binnen de 30 dagen nodig.

In een latere fase zijn de volgende complicaties mogelijk:

  • ijzer-, foliumzuur-, vitamine- en mineralentekort

  • (tijdelijk) haarverlies

  • vertraagde wondheling

  • littekenbreuk

  • obstructie of interne herniatie

  • galstenen ten gevolge van vermagering

  • vernauwing aan de uitgang van de maag

  • reflux

  • maagzweer of maagperforatie

  • gewichtstoename na de ingreep door uitzetten van de nieuwe maag of uitzetting van de maaguitgang

Nazorg

Vervolgafspraken bij de diëtist zijn noodzakelijk voor de opvolging van je gewicht, eiwitbehoefte en vitamineaanvullingen. Dit gebeurt op drie weken, drie maanden, zes maanden en één jaar na de ingreep.

Om een optimaal effect te bekomen en te behouden, wordt sterk gefocust op een aantal richtlijnen. Deze helpen mee om klachten en bijwerkingen van de operatie te voorkomen, om zo een betere levenskwaliteit na te streven.

Het gaat om:

  • regelmatig bewegen

  • alcohol beperken

  • verminderen of (beter nog) stoppen met roken

  • omgaan met stress en emoties

  • vitaminetekorten vermijden

Bij elk van deze belangrijke aandachtspunten kunnen we je adviseren, begeleiden en ondersteunen.

Kostprijs

Bekijk hier de kostprijs voor een maagverkleining

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je vooraf een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: