Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Het netvlies vangt het beeld van de buitenwereld op en geeft het via de oogzenuw door naar de hersenen.

De meest voorkomende redenen voor een operatie aan het glasvocht en/of netvlies zijn:

  • netvliesloslating

  • troebelingen of bloeding in het glasvocht

  • plooivorming in het centrale deel van het netvlies (macula pucker)
    waardoor je centrale scherptezicht aangetast wordt en je vervormingen ziet. Een macula pucker is het groeien van een littekenvliesje over de gele vlek, waardoor je minder scherp gaat ziet en ook vervormingen ziet.

  • maculagat (gaatje in het centrale deel van het netvlies)
    Hierdoor kan je beeld vervormd of onderbroken zijn. De kans dat een maculagat uit zichzelf sluit, is heel klein. De enige behandeloptie is een operatie.

  • ernstige afwijkingen door diabetes (suikerziekte)

  • wanneer de (kunst)lens achter in het glasvocht komt
    bijvoorbeeld tijdens een cataractoperatie of na een klap tegen het oog

Verloop

Als je op de raadpleging samen met je arts hebt besloten dat deze ingreep aangewezen is, dan spreek je meteen een datum af met je arts.

  • Je gaat je inschrijven aan de inschrijvingsbalie.

  • Je kiest een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

Voorbereiding

De dag van de ingreep, meld je je op tijd aan met je identiteitskaart bij de kiosk in het onthaal van de campus. Je krijgt behalve de stickers een ticketje met een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Neem je geneesmiddelen in zoals je gewoon bent.

Als je onder plaatselijke verdoving wordt geopereerd, hoef je niet nuchter te zijn. Als je volledig in slaap gebracht wordt, moet je minstens 8 uur van tevoren nuchter zijn (niet eten of drinken).

De verpleegkundige verwelkomt je, en geeft je de nodige uitleg. Je krijgt een operatieschortje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Voor de hygiëne mag je geen sieraden, piercings in het gezicht, nagellak, kunstnagels, oogmake-up, foundation of dagcrème dragen op de dag van de operatie. Ook na je operatie mag je nog 4 weken geen oogmake-up dragen.

Draag je een hoorapparaat? Doe deze vóór de operatie dan uit aan de zijde van het te opereren oog. Dit voorkomt dat er tijdens de operatie water in je hoorapparaat komt. Het hoorapparaat aan de andere kant mag je inhouden.

Ingreep zelf

Bij het begin van de operatie krijg je 3 of 4 poortjes van een halve millimeter doorsnede geplaatst in het oogwit, net achter de lens. Het glasvocht wordt samen met eventueel aanwezig bloed, bindweefsel en littekenweefsel zo veel mogelijk verwijderd met instrumenten die via de poortjes je oog in- en uitgaan.

Vaak combineren we de glasvochtoperatie met een cataractoperatie. Hierbij vervangen we je eigen lens door een kunstlens.

Indien nodig behandelen we je netvlies tijdens de operatie met de laser. Hierdoor kun je na de operatie enkele maanden een verschil in pupilgrootte hebben. Dit trekt vrijwel altijd langzaam weg.

Om het netvlies op zijn plaats te houden en het oog op spanning te maken, laat de arts aan het eind van de operatie lucht, gas of olie achter in je oog. De gas- of luchtbel verdwijnt vanzelf: lucht na 5 tot 7 dagen, kortwerkend gas na 2 weken, langwerkend gas na 6 tot 8 weken.

Risico’s en bijwerkingen

Het duurt even om van een netvliesoperatie te herstellen. In het begin is je oog vaak nog gezwollen, rood en gevoelig. Fel licht is onprettig en je zal wazig zien. Je zicht kan tot 6 maanden na de operatie verbeteren.

Bij 90 procent van de mensen zit het netvlies weer goed vast na de operatie. Heel soms is een tweede of derde operatie nodig.

Nazorg

Je mag na de operatie niet met de wagen of met een fiets rijden. Je zorgt dus best voor een chauffeur om je te brengen en op te halen. Ook mag je niet zonder begeleiding met de bus of naar huis wandelen.

Zolang er gas of lucht in je oog zit, mag je absoluut niet zelf autorijden. Ook mag je niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen in de bergen ondergaan.

Door de lucht- of gasbel in je oog, kun je immers weinig zien. Na verloop van tijd kun je ‘over’ de bel heen kijken. Je ziet de bel dan als een zwarte schaduw onder in je beeld. De bel verdwijnt langzaam.

Olie verdwijnt niet vanzelf. Dit wordt na enkele maanden uit het oog gehaald. Hoelang de olie in je oog moet blijven, hangt af van de aandoening. Gemiddeld is dat zowat 3 maanden. Uitzonderlijk kiezen we ervoor de olie permanent in het oog te laten. Het voordeel van olie is dat je er wel (wazig) doorheen kunt kijken.

Gebruik je al oogdruppels? Ga hier dan na de operatie gewoon mee door. Zo niet, dan bespreekt de arts dit met je.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 10 juli 2024