De neurostimulator wordt onder de huid van de buik of dij geplaatst en geeft elektrische pulsen af rondom het ruggenmerg. Hierdoor worden pijnsignalen naar de hersenen verminderd, waardoor je minder pijn ervaart. Deze techniek staat ook bekend als neuromodulatie, ruggenmergstimulatie of ESES (Elektrische Spinale Epidurale Stimulatie).

De behandeling is vooral bedoeld voor patiënten met chronische zenuwpijn die onvoldoende reageren op medicatie en behandelingen, of ernstige nevenwerkingen vertonen.

Het doel van de neurostimulator

  • De pijn met minstens 50 procent verminderen

  • De pijnmedicatie verminderen of stopzetten

  • De dagelijkse activiteiten kunnen doen (hervatten of veranderen van werk, hobby’s, sociaal netwerk uitbreiden…)

  • Beter slapen

  • Je algemeen beter voelen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de neurostimulator de onderliggende aandoening niet geneest, maar wel de symptomen van pijn kan verminderen of zelfs volledig wegnemen.

Verloop

Voorbereiding

Als je in aanmerking komt voor neurostimulatie, word je geëvalueerd door een team van specialisten binnen het pijncentrum (pijnarts, psycholoog, arts fysische geneeskunde en paramedici). Na een positief advies spreek je met de arts een datum af voor een proefbehandeling.

  • De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van campus Brugsesteenweg met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

De dag van de ingreep, meld je je aan bij de kiosk in het onthaal van campus Brugsesteenweg met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een ticketje met een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Je mag tot 6 uur voor het afgesproken moment niets meer gegeten hebben en tot 4 uur voordien niets meer drinken.

Wat breng je mee?

  • Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door jou én de huisarts.

  • Het formulier vereiste toestemming door de patiënt, voor anesthesie en operatie, ondertekend, dus het patiëntenboekje meebrengen

  • Medicatielijst en actuele thuismedicatie in originele verpakking

  • Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marivan®, Sintrom®, Ticlid®, Plavix®, Asaflow®, Cardio-aspirine®,Brilique®, Xarelto®,ASA®100…) Zo nodig worden deze vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®). Deze inspuiting mag 24 uur vóór de operatie niet meer toegediend worden. Dit wordt besproken tijdens de raadplegingen voor de behandeling.

  • Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…

  • In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.

De verpleegkundige verwelkomt je en geeft je de nodige uitleg. Je krijgt een operatieschortje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Ingreep zelf

Proefelektrode

De elektroden worden onder lokale verdoving geplaatst. Na het plaatsen van de proefelektrode blijf je een nacht in het ziekenhuis. Er wordt een RX-foto genomen ter controle en de volgende dag mag je naar huis.

Thuis is rust belangrijk. Er volgt een proefperiode van drie weken om te beoordelen of de proefelektrode geschikt voor je is.

Je komt wekelijks langs voor evaluatie en om de instellingen van de neurostimulator zo nodig aan te passen.

Definitieve implantatie

Bij positieve resultaten met de proefelektrode wordt de definitieve batterij geïmplanteerd onder algemene verdoving.

Op campus Brugsesteenweg meld je je nog voor de ingreep aan bij het Zorgcontact. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep.

Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

De dag van de ingreep, meld je je met je identiteitskaart aan bij de kiosk in het onthaal van campus Brugsesteenweg. Je beantwoordt de vragen en krijgt een ticketje met een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Je mag tot 6 uur voor het afgesproken moment niets meer gegeten hebben en tot 4 uur voordien niets meer drinken.

De verpleegkundige geeft je een operatieschortje om aan te trekken. Ze geeft je de nodige uitleg en een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Hierbij blijven de geleidingsdraden zitten, maar worden deze op een batterij aangesloten die in je lichaam ingebracht wordt. Hiervoor wordt een kleine ruimte gemaakt direct onder je huid ter hoogte van de buik of de dij.

Na de ingreep

Na de ingreep word je naar de ontwaakzaal gebracht waar een anesthesist en een verpleegkundige opvolgen of je goed weer wakker wordt. Na een paar uur mag je terug naar het dagziekenhuis.

Risico’s en bijwerkingen

Er zijn enkele risico's verbonden aan de procedure, zoals

  • infectie

  • bloeding

  • of het verschuiven van de elektrode.

Het is belangrijk de instructies van de arts op te volgen om deze risico's te beperken.
Alle pijnartsen kunnen ook eventuele infecties evalueren en kennen deze behandeling goed.

Nazorg

Tijdens de proefperiode is er wekelijkse controle in het pijncentrum. Na de definitieve implantatie volgt een standaardcontrole na een week tot een maand. Daarna is er elke 6 maanden een controle gepland.

Kostprijs

In België wordt de behandeling vergoed voor patiënten met PSPS type 2 of CRPS van de onderste ledematen:

  • PSPS (Persistent Spinal Pain Syndrome): aanhoudende zenuwpijn na een rugoperatie.

  • CRPS (Complex Regional Pain Syndrome): aanhoudende zenuwpijn in een lichaamsdeel na een operatie of letsel.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66

Laatst aangepast: