Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je uroloog hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af.

Als de verbrijzeling gebeurt met volledige verdoving dan kies je een één- of tweepersoonskamer op het dagziekenhuis.

Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

Je komt de dag zelf binnen en je meldt je aan met je identiteitskaart in de kiosk in het onthaal. Vandaar ga je naar het dagziekenhuis want je hoeft normaal niet te blijven overnachten bij deze ingreep.

Als de ingreep gebeurt onder volledige verdoving, moet je nuchter zijn.

De verpleegkundige verwelkomt je en geeft je de nodige uitleg. Je krijgt een operatieschortje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de behandelingszaal.

Als de ingreep zonder verdoving gebeurt, dan gebeurt deze ambulant.

Ingreep

Een elektromagnetisch systeem wekt schokgolven op buiten de patiënt. De patiënt ligt op de rug of buik (afhankelijk van de positie van de steen) op een tafel. Via een gelkussen worden de golven verder geleid doorheen de patiënt. De golven worden op de niersteen gefocust. De precieze locatie van de niersteen wordt bepaald met echografie of röntgenstralen. Hoe zachter de samenstelling van de steen, hoe gemakkelijker deze wordt verbrijzeld.

Bij harde of grotere stenen kunnen soms meerdere sessies nodig zijn. Een sessie duurt 30 tot 45 minuten en kan in principe zonder verdoving gebeuren. Soms wordt gekozen voor een volledige verdoving zodat een hogere intensiteit van behandeling mogelijk is. In dit geval wordt de patiënt opgenomen op het dagziekenhuis en moet hij nuchter zijn.

De steenfragmenten plas je doorgaans in de eerste dagen na de ingreep uit.

Risico’s en bijwerkingen

De risico’s van een niersteenverbrijzeling zijn beperkt. Zelden kan een bloeduitstorting ter hoogte van de nier ontstaan. Soms is er op de huid wat oppervlakkige bloeduitstorting. Zelden ontstaat een urineweginfectie met koorts. De afdalende stukjes kunnen een nierkoliek veroorzaken.

Nazorg

Na de behandeling plas je best enkele dagen in een zeefje, zodat de steenfragmenten onderzocht kunnen worden.

Dat uitplassen van stukjes steen kan gepaard gaan met wat bloed of pijn. Mocht je koorts of hevige pijn ervaren, dan moet je meteen een arts raadplegen.

Deze behandeling wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen, als je bloedverdunners neemt, bij urineweginfecties, morbide obesitas of uitzetting van de buikslagader.

Kostenraming

Bekijk hier de raming voor een niersteenverbrijzeling.

Laatst aangepast: 10 juli 2024