De arts bekijkt grondig het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Zo kunnen ontstekingen, maagzweren of gezwellen opgespoord worden.

Bij het uitvoeren van een maagonderzoek kan de dokter ook een stukje weefsel (biopsie) nemen voor verder onderzoek in het laboratorium.

Bepaalde kleine ingrepen (het stoppen van bloedingen, verwijderen van vreemde voorwerpen en het opheffen van vernauwingen) kunnen indien nodig soms in één keer uitgevoerd worden.

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je arts hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af.

  • Je kiest een eenpersoons- of tweepersoonskamer in het dagziekenhuis.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

Dag van de ingreep

De dag van de ingreep kom je tijdig naar het ziekenhuis en meld je je met je identiteitskaart aan bij het onthaal. Behalve de stickers krijg je een ticketje met een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

De verpleegkundige geeft je een operatieschortje om aan te trekken. En geeft je de nodige uitleg. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Onderzoek zelf

Tekening om de werking van een gastroscopie of een slokdarm- maag- of twaalfvingerige darmonderzoek duidelijk uit te leggen.

Het onderzoek gebeurt onder algemene verdoving. Daarvoor is er ook een verpleegkundig specialist anesthesie of een arts-anesthesist aanwezig. Je wordt verdoofd met een prikje in je arm. Het gaat om een hele lichte verdoving.

Het onderzoek neemt slechts 5 tot 10 minuten in beslag. Een verpleegkundige zal je begeleiden om goed te blijven ademen. Je luchtweg blijft voldoende vrij tijdens het hele onderzoek.

Tijdens de gastroscopie lig je op je linkerzij. Er wordt een bijtring tussen je kaken geplaatst om de endoscoop te beschermen. De arts brengt de endoscoop door de ring in je keel en vraagt je te slikken. Op die manier kan de arts de endoscoop voorzichtig opschuiven in je slokdarm.

Dit gaat het beste als je je zo goed mogelijk ontspant. De arts schuift de endoscoop vervolgens op tot aan de twaalfvingerige darm, waarna het onderzoek start. De arts trekt de endoscoop geleidelijk terug en bekijkt ondertussen de wand van de twaalfvingerige darm, de maag en de slokdarm.

Via de endoscoop blaast de arts koolzuurgas in, om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm wijder te doen openstaan en een beter zicht te krijgen. Dit kan een opgeblazen gevoel veroorzaken. Veel mensen moeten er ook van boeren. Dit is normaal.

Als het onderzoek afgerond is, wordt de endoscoop voorzichtig verwijderd.

Risico’s en bijwerkingen

Complicaties zoals een longinfectie of hartritmestoornissen zijn uiterst zeldzaam wanneer enkel een diagnostisch onderzoek wordt uitgevoerd. Ze komen iets vaker voor als er ook een behandeling moet worden uitgevoerd, maar zijn ook dan uitzonderlijk.

Bij behandeling van een bloeding kan een longontsteking voorkomen en uiterst zeldzaam een gaatje in je slokdarm (perforatie), wat een operatie soms noodzakelijk maakt.

Bij het openrekken van een vernauwing kan een perforatie of bloeding optreden. Perforaties zijn frequenter bij ballondilataties voor een ziekte waarbij de onderste slokdarmsluitspier spasmen vertoont. Om zo’n perforatie te behandelen, kan de plaatsing van een stent noodzakelijk zijn. Zelden is een operatie nodig.

Nazorg

Na het onderzoek moet je nog anderhalf uur nuchter blijven om je keel te laten ontwaken. Als je thuiskomt, kun je een lichte maaltijd eten.

De dag na het onderzoek kan je je normale activiteiten hervatten, tenzij het onderzoek plaatsvond onder verdoving, dan duurt het wat langer.

Kostprijs

Link naar raming Alle kosten komen op de ziekenhuisfactuur. Materiaal dat eenmalig wordt gebruikt, wordt aangerekend.

De artsen zijn geconventioneerd, werken dus aan een vast tarief zoals overeengekomen is met de overheid. Een inschatting van de kostprijs kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66

Laatst aangepast: