Via de overbruggingen krijgt je hart opnieuw voldoende bloed en zuurstof. De procedure wordt vaak toegepast bij patiënten met ernstige coronaire hartziekte, waarbij de kransslagaders die zuurstofrijk bloed naar ons hart brengen, verstopt of vernauwd zijn.
Verloop
Voorbereiding
Als je op raadpleging samen met je chirurg hebt besloten dat deze ingreep de beste optie voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.
Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van campus Rumbeke met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.
In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep.
Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.
Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.
Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.
De dag voor de ingreep
De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Je wordt de avond voor de ingreep tegen 6 uur ’s avonds op campus Rumbeke verwacht.
Vanaf middernacht mag je dan niet meer eten of drinken. Heldere vloeistoffen zoals water mag je nog drinken tot 2 uur voor de ingreep. Welke medicatie je nog mag innemen bespreek je met je arts of de verpleegkundige.
Je meldt je aan via de kiosk in het onthaal van de campus, met je identiteitskaart en je krijgt daar behalve stickers ook een ticketje met de wegbeschrijving naar de afdeling waar je opgenomen wordt.
Je wordt op de afdeling verwelkomd door een verpleegkundige die je alle nodige uitleg geeft.
De dag van de ingreep
Voor de ingreep krijg je een operatiehemdje om aan te trekken. Net voor je naar het operatiekwartier vertrekt, krijg je antitrombosekousen aangetrokken.
Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.
Wat breng je mee?
Het patiëntenboekje voor de operatie en de anesthesie, ingevuld door uzelf én de huisarts.
Het formulier vereiste toestemming door de patiënt, voor anesthesie en operatie, ondertekend
Medicatielijst en thuismedicatie in originele verpakking
Als je bloedverdunners neemt, moet je deze vooraf stopzetten in samenspraak met de chirurg en de huisarts, bv. Marcoumar®, Marivan®, Sintrom®, Ticlid®, Plavix®, Asaflow®, Cardio-aspirine®,Brilique®, Xarelto®,ASA®100…) Zo nodig worden deze vervangen door een inspuiting (Fraxiparine®, Fraxodi®, Clexane®). Deze inspuiting mag 24 uur vóór de operatie niet meer toegediend worden.
Als je antitrombosekousen hebt, mag je ze zeker meebrengen.
Breng géén waardevolle voorwerpen mee zoals juwelen, horloges…
In te vullen medische attesten (ziekenfonds, vertrouwelijk, verzekering…) en attest arbeidsongeschiktheid geef je af meteen bij je opname, zodat ze tijdig kunnen worden ingevuld.
De ingreep zelf
Tijdens de operatie maakt de chirurg een insnede in de borstkas en neemt een ader of slagader van elders in het lichaam, meestal uit het been. Deze wordt doorgaans tijdens een kijkoperatie uit het bovenbeen verwijderd zodat de hinder beperkt blijft tot een kleine insnede ter hoogte van de knie en lies. De ader wordt dan als bypass gebruikt rond de verstopte kransslagader.
Je hart blijft tijdens de ingreep gewoon kloppen en de vernauwde kransslagader wordt tijdens het aanleggen van de overbrugging onbeweeglijk gehouden door een stabilisatietoestel.
In steeds meer gevallen is het zelfs niet meer noodzakelijk om het borstbeen open te maken, maar wordt het hart benaderd via een kleine insnede tussen de ribben aan de linkerkant. Dit noemt men de MIDCAB-techniek (minimal invasive direct coronary artery bypass).
Vaak wordt gekozen voor een hybride ingreep. Dan wordt via MIDCAB een deel van de vernauwingen overbrugd en worden de resterende vernauwingen een paar weken later behandeld met een stentdilatatie.
De ingreep duurt enkele uren, afhankelijk van de complexiteit en het aantal overbruggingen dat moet worden uitgevoerd.
Na de ingreep
Na de ingreep blijf je nog even in de ontwaakzaal. Een anesthesist en een verpleegkundige volgen je daar op tot je weer goed wakker bent. Je verblijft daarna eerst nog op de afdeling intensieve zorg voor je weer naar een gewone kamer kan op een verpleegafdeling. De meeste patiënten blijven na een bypassoperatie 6 tot 8 dagen in het ziekenhuis.
Risico’s en bijwerkingen
infectie
bloeding
hartritmestoornis
longproblemen
beroerte
nierproblemen
Nazorg
Na de operatie is revalidatie belangrijk. Dit omvat kinesitherapie, een aangepast dieet en medicatie. Dankzij de juiste levensstijl help je mee je herstel te bevorderen en de kans op nieuwe kransslagadervernauwingen te verkleinen. Belangrijk daarbij zijn gezond eten, stoppen met roken en regelmatig bewegen.
Kostprijs
Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.