Pancreas- of alvleesklierkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker die om een gespecialiseerde behandeling vraagt. De ziekenhuizen in de regio Noord-West-Vlaanderen vinden het belangrijk om de kennis en ervaring zoveel mogelijk te concentreren, waardoor alle ingrepen voor complexe pancreaschirurgie plaatsvinden in het AZ Sint-Jan campus Brugge, onder de koepel van het Pancreascentrum Noord-West-Vlaanderen.

De gevolgen van pancreaskanker zijn ernstig. De meeste mensen met deze ziekte overlijden binnen het jaar. De vijfjaarsoverleving is ongeveer 5 procent, dit betekent dat maar 5 procent van de mensen met pancreaskanker na 5 jaar nog in leven is.

Er is alleen genezing mogelijk wanneer de delen van de pancreas waar de tumor zit helemaal verwijderd worden. De enige kans op genezing voor die patiënten is dus een risicovolle pancreasoperatie.

Verloop

In het Pancreascentrum Noord-West-Vlaanderen opereert een vast team van chirurgen uit AZ Delta en AZ Sint-Jan.

De Whipple-operatie is de meest uitgevoerde en ook de meest complexe pancreasoperatie. Tijdens die operatie – steeds onder volledige verdoving – worden de pancreaskop, samen met de twaalfvingerige darm of duodenum, de galwegen en de galblaas en een klein deel van de maag weggenomen.

Dit gebeurt via een klassieke insnede in de buik, meestal onder de ribboog langs beide kanten van de buik. Op het einde van de ingreep worden het resterende deel van de pancreas, de galwegen en de maag gereconstrueerd.

De volledige operatie duurt 3 tot 5 uur.

Als de kanker al is uitgezaaid, richt de behandeling zich op het beperken van de klachten die door de kanker veroorzaakt worden. Dit kan betekenen dat de galweg wordt opengehouden met een endoscopisch geplaatste stent. Vaak wordt pijnmedicatie gegeven. Bestralen en chemotherapie kunnen het groeien van de tumor remmen.

Mogelijke bijwerkingen en risico’s

  • longontsteking (pneumonie)

  • lekkage ter hoogte van de pancreas of galwegreconstructie

  • andere complicaties zoals wondinfectie, trombose en nabloeding

  • nieuw ontstane diabetes

  • vetdiarree

  • 100 procent gewichtsverlies

Als er geen belangrijke complicaties optreden, blijf je na de operatie 10 tot 14 dagen in het ziekenhuis.

Nazorg

Neem contact op met je arts als je thuis last krijgt van koorts, nabloeding of een zwelling of roodheid bij de wonde. Ook bij benauwdheid of problemen met ademhalen moet je direct een arts waarschuwen.

Na de operatie kun je door de verandering in je spijsverteringsstelsel problemen krijgen met je voeding. Je specialist of een diëtist kan je advies geven. De problemen kunnen door aanpassing van het lichaam verminderen en verdwijnen.

Kostprijs

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: