De chirurgen van AZ Delta beschikken hierover, en werken samen met specialisten uit andere ziekenhuizen.

Bij een slokdarmoperatie wordt een deel van de slokdarm verwijderd samen met omliggende weefsels. Hierna maakt de chirurg een nieuwe verbinding, meestal met de maag, naar het overblijvende stuk slokdarm.

Een slokdarmoperatie kan onder meer uitgevoerd worden voor slokdarmkanker, uitbehandelde bewegingsstoornis van de slokdarm, uitbehandelde reflux en bij slokdarmperforatie.

Het doel van de ingreep is steeds het zieke deel van de slokdarm te verwijderen en een nieuwe, gezonde verbinding te maken.

In het kader van het project slokdarmkanker wordt de behandeling van deze ziekte door de overheid gecentraliseerd. AZ Delta heeft hiervoor samen met andere ziekenhuizen in West-Vlaanderen een centralisatieplatform opgericht.

De operatie gebeurt in AZ Delta maar de opvolging na de ingreep, vindt plaats in het ziekenhuis waar je eerst aanklopte.

De ingreep kan bestaan uit een open ingreep, een kijkoperatie of een combinatie van beide. De chirurg bespreekt de beste toegangsweg met je. Het soort operatie is afhankelijk van de ligging van het zieke deel, de uitgebreidheid en je algemene toestand.

Het verwijderde deel van de slokdarm wordt meestal vervangen door je maag waarvan er een buis gemaakt wordt. Dit noemt men een buismaag.

Wanneer de maag volledig moet worden weggenomen, is deze niet bruikbaar voor het herstel. In dat geval wordt een stuk dunne of dikke darm gebruikt om de verbinding te maken.

Verloop

AZ Delta is een gespecialiseerd ziekenhuis voor slokdarmoperaties. Dit wil zeggen dat we veel ervaring hebben in het behandelen van slokdarmproblemen. Hierbij maken we gebruik van een ‘verbeterd/versneld herstelprogramma’ of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), voor zowel de open ingreep, de kijkoperatie als de gecombineerde ingreep.

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je arts hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van campus Rumbeke, met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

Als je bloedverdunnende medicatie neemt spreek je af met je huisarts of je chirurg wanneer je deze geneesmiddelen moet stopzetten vóór de ingreep.

Dag voor de ingreep

Je komt de dag voordien naar het ziekenhuis en meld je aan bij de kiosk in het onthaal van campus Rumbeke. Behalve de stickers, krijgt je een ticketje met een wegbeschrijving naar de afdeling waar je opgenomen wordt. Je wordt er verwelkomd door een verpleegkundige die je de nodige uitleg geeft.

Ingreep zelf

De ochtend van de ingreep, geeft de verpleegkundige je een operatieschortje om aan te trekken. En geeft ook uitleg over wat er te gebeuren staat. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

Open ingreep
Bij een open ingreep maakt de chirurg een ruime insnede aan de linkerzijkant van de borstkas naar de rug, om zo het onderste gedeelte van de slokdarm te kunnen opereren. Een open ingreep duurt 3 tot 4 uur.

Kijkoperatie
Bij een kijkoperatie maakt de chirurg meerdere kleinere insneden ter hoogte van de borstkas en buik, om het bovenste gedeelte van de slokdarm te kunnen opereren. Een kijkoperatie duurt 4 tot 6 uur.

Soms is er een toegangsweg nodig waarbij zowel een open ingreep als kijkoperatie toegepast moeten worden. Dan spreken we over een combinatie-ingreep.

Revalidatie

Al op de dag van de ingreep starten we aan je revalidatie. Binnen de 10 dagen zijn de meeste mensen voldoende hersteld om naar huis te kunnen.

  • Je krijgt pijnstilling via een epidurale katheter en op maat van je pijnklachten.

  • Vanaf de dag van de operatie mag je je mond verfrissen met een waterspray. Vanaf dag 2 mag je een slokje water drinken en daarna opbouwen tot gemixte en zachte voeding.

De dag van de operatie mag je opzitten aan de bedrand. In de dagen daarna begin je opnieuw te wandelen onder begeleiding van een kinesitherapeut. Dit doe je in combinatie met ademhalingsoefeningen om problemen met de ademhaling tijdens je herstel te voorkomen.

Risico’s en bijwerkingen

Ernstige verwikkelingen na een slokdarmingreep komen in een vijfde tot een kwart van de gevallen voor. De meeste complicaties zijn niet ernstig en zijn goed te behandelen.

Door het ERAS-programma merken we een pak minder complicaties na de operatie. Helaas is het niet mogelijk om complicaties volledig te vermijden.

Het kan gaan om:

  • longontsteking

  • fistel of lekkage aan de wondnaad

  • hartritmestoornis

  • lymfevatlekkage

  • heesheid (bij kijkoperatie)

Nazorg

  • Je gaat meestal naar huis met een voedingssonde. Het verband moet ververst worden om de twee dagen. Daarvoor kan je best een thuisverpleegkundige inschakelen. De insteekopening moet dan worden gecontroleerd op roodheid. De sonde moet vier keer per dag gespoeld worden met 20 ml water om verstopping te voorkomen. De sonde wordt verwijderd bij een volgende raadpleging met je chirurg. Zodra je gewicht stabiel blijft tijdens een proefperiode zonder sondevoeding en het goed lukt om weer gewoon te eten.

  • Na 12 dagen mogen de thoraxdrains en de wondhaakjes verwijderd worden. Je kan dat laten doen door de huisarts of een thuisverpleegkundige.

  • Thuis ben je in het begin nog niet fit. De zin om iets te doen ontbreekt ook vaak. Dit is normaal na deze operatie. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen voldoende rust maar ook voldoende beweging. De revalidatie verloopt dan langzaam in stijgende lijn.

  • Verminderde eetlust is niet ongewoon na een slokdarmoperatie. Je lichaam is nog aan het wennen aan de nieuwe binnenkant. Eet alles waar je zin in hebt en probeer geleidelijk aan een beetje meer te eten. Neem 6 tot 8 maaltijden per dag.

  • Eet traag en kauw voldoende. Stop als je genoeg hebt. Drink niet tijdens de maaltijd.

  • Je kan kinesitherapie volgen na de ingreep. De arts schrijft je hiervoor 18 beurten voor (2 per week) voor ademhalingsoefeningen en oefeningen om je conditie te verbeteren.

  • In het begin kan je sneller kortademig zijn bij (kleine) inspanningen. Dat kan ook samengaan met hoesten. Dit komt omdat de longen nog verder aan het herstellen zijn. Deze kortademigheid neemt geleidelijk aan af.

  • Bij niezen, hoesten of diep inademen ontstaat er extra druk, waardoor dit pijnlijk kan aanvoelen. Belangrijk is om de tips van de kinesitherapeuten in verband met het ademhalen zo goed mogelijk op te volgen.

Alarmsignalen

Neem contact op met je arts, huisarts of verpleegkundig specialist bij twijfel, vragen en problemen.

Zeker in het geval van:

  • koorts boven 38°C

  • verandering in het wondgebied; toename roodheid, warmte, pijn, zwelling en/of lekkage van vocht/etter

  • plotse toename van kortademigheid en/of pijnklachten

  • gewichtsverlies en als je niet goed kan eten.

Kostprijs

Een raming van de kostprijs vind je hier.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je vooraf een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024