Als behandeling kunnen steunkousen worden gedragen, maar vaak is een verwijdering van spataders nodig om de druk weg te nemen en zo de complicaties te voorkomen.

Er zijn twee soorten ingrepen

  • Klassieke chirurgische verwijdering van de spatader
    Meestal gaat het hier om de ader van enkel naar lies of de ader van enkel naar kniekuil die niet goed werkt. De zichtbare spataders zijn zijtakken hiervan.

  • Spataderbehandeling via ablatie
    Bij deze behandeling is geen sneetje nodig in de lies of kniekuil. De ader wordt dan niet verwijderd maar dichtgebrand.

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je specialist hebt besloten dat een ingreep nodig is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

Alle bloedverdunners stop je best. Dan kan je eventueel een inspuiting krijgen na overleg met huisarts of specialist. Metformine wordt ook niet meer ingenomen de dag voor de operatie.

De dag van de ingreep

Je komt de dag zelf binnen en meld je aan bij de kiosk in het onthaal van de campus, met je identiteitskaart. Behalve de stickers krijg je een ticketje met de wegbeschrijving naar het dagziekenhuis want je hoeft normaal niet te blijven overnachten naar deze ingreep.

Je moet 6 uur nuchter zijn vóór de ingreep. Dat wil zeggen dat je niets meer mag gegeten of gedronken hebben, behalve een beetje water tot 2 uur voor de ingreep.

Je wordt er verwelkomd door een verpleegkundige die je de nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatieschortje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar de operatiezaal.

De ingreep verloopt onder volledige verdoving of met een prik in de rug. Daarom is er een anesthesist aanwezig. De verdoving gebeurt met een prik in de rug.

  • Klassieke chirurgische verwijdering van de spatader
    Meestal gaat het hier om de ader van enkel naar lies of de ader van enkel naar kniekuil die niet goed werkt. De zichtbare spataders zijn zijtakken hiervan. Bij de klassieke operatie wordt er een sneetje gemaakt in de lies/kniekuil en wordt de zieke ader afgebonden van de gezonde ader. Dan wordt er een kabeltje in de ader geschoven, tot aan de knie of tot aan de enkel, dat wordt vastgemaakt aan de ader. Zo wordt de ader binnenste buiten verwijderd. Meestal wordt dit gecombineerd met het verwijderen van de oppervlakkige aders, via kleine sneetjes.

  • Spataderbehandeling via ablatie
    Bij deze behandeling is geen sneetje nodig in de lies of kniekuil. De ader wordt dan niet verwijderd maar dichtgebrand. Er wordt van de knie naar de lies, of van de kuit naar de kniekuil, een buisje ingebracht. Daarrond wordt koud water ingespoten. Nadien wordt dit buisje teruggetrokken, waardoor de ader wordt beschadigd. Later gaat hij verschrompelen. De zichtbare spataders worden ook, zoals bij de klassieke operatie, verwijderd via kleine sneetjes.

Het verschil tussen de klassieke operatie en ablatie is het sneetje in de lies/kniekuil, en minder bloeduitstortingen over het verloop van de behandelde ader. Dit geeft een vlotter herstel na de ingreep.

De zichtbare spataders worden in beide procedures uitgetrokken dus daar zullen wel de bloeduitstortingen aanwezig zijn.

Bijwerkingen en risico’s

Elke operatie heeft zijn risico’s. Na de operatie zullen er veel bloeduitstortingen zijn, die soms nogal uitgesproken zijn, en die soms meerdere maanden aanwezig zijn. Ook kunnen er wat gevoelsstoornissen zijn.

Indien nog geen flebitis (ontsteking van de ader, met klontervorming) in de voorgeschiedenis worden geen inspuitingen tegen het flebitis voorgeschreven maar het is heel belangrijk om goed in beweging te zijn, de kousen goed te dragen, en zo de kans op een flebitis te verkleinen.

Nazorg

  • Je draagt drie weken steunkousen.

  • Zorg dat je vanaf dag 1 goed in beweging blijft.

  • Na een week tot 9 dagen ga je langs bij je huisarts om de steristrips of eventueel hechtingen te laten verwijderen.

  • Je hebt geen inspuitingen nodig tegen flebitis, tenzij je een voorgeschiedenis van flebitis hebt, zwaarlijvig bent of na de behandeling niet kan bewegen.

  • Een pijnstiller is meestal voldoende, soms is een ontstekingsremmer nodig.

  • De grote bloeduitstortingen kunnen ingemasseerd worden met een zalf.

  • Soms ervaar je een branderig gevoel ter hoogte van knie of enkel, dit kan een tijdelijke beschadiging van de gevoelszenuw zijn. Dit zal spontaan verbeteren, maar kan meerdere maanden duren. Eventueel kunnen vitaminen opgestart worden. Als het echt hevige pijn is na enkele dagen, kan je arts of de huisarts bepaalde medicatie opstarten.

  • Vermijd zon op de behandelde plek zolang er bloeduitstortingen zijn. Dit kan meerdere maanden duren.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor het behandelen of verwijderen van spataders aan 1 been.

Bekijk hier de raming voor het behandelen of verwijderen van spataders aan beide benen.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 2 april 2024