Je middenoor (trommelvlies en gehoorbeentjes) geeft het binnenkomende geluid door aan je binnenoor. In je binnenoor wordt het geluid dan omgezet in zenuwprikkels, die via de gehoorzenuw naar je hersenen worden geleid.

Je middenoor werkt enkel goed wanneer:

  • je trommelvlies intact is

  • je middenoor luchthoudend is

  • je gehoorbeentjesketen intact is en vrij kan trillen

Als aan één van deze voorwaarden niet voldaan is, zal je middenoor het geluid niet goed doorgeven aan je binnenoor en zal je minder goed horen.

Bij kinderen loopt het geregeld fout met de tweede voorwaarde. Als hun middenoor niet goed verlucht is en vol slijm zit, is dat zeer dikwijls het gevolg van een vergrootte neusamandel, in de volksmond poliepen genoemd. Deze zorgen ervoor dat de functie van de buis van Eustachius, de verbinding tussen de neus-keelholte en het middenoor, verstoord is en er geen lucht in het middenoor zit, maar slijm. Hierdoor ontstaat gehoorverlies en veroorzaken bacteriën oorontstekingen.

De symptomen van deze toestand zijn dus:

  • herhaaldelijke acute oorontstekingen (heftige oorpijn en koorts, soms met etterige oorloop)

  • verminderd gehoor door het niet verlucht zijn van het middenoor.

Als de oorontstekingen vaak voorkomen of het gehoorverlies door het slijm in het middenoor te lang blijft bestaan, zal de neus-keel-oorarts voorstellen om trommelvliesbuisjes of diabolo’s te plaatsen.

Heel dikwijls wordt deze ingreep gecombineerd met het verwijderen van de neusamandelen omdat dit doorgaans aan de basis van de klachten ligt.

Neem een lijstje mee met de geneesmiddelen die je inneemt:

  • naam van het geneesmiddel

  • dosis

  • hoeveel van deze medicatie je gebruikt per dag (ochtend, middag, avond).

Schrijf jouw vragen voor de arts op papier of noteer ze in jouw telefoon. Vraag goed na wat de dosis is van de geneesmiddelen die je krijgt voorgeschreven, hoe je die medicatie moet innemen en hoe lang.

We nodigen je uit om een begeleider of vertrouwenspersoon mee te brengen, als je daar nood aan hebt (max. 2 mensen).

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je neus-keel-oorarts hebt besloten tot het plaatsen van trommelbuisjes bij je kind, dan spreek je samen een datum af.

Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

De dag van de ingreep

Je komt de dag zelf binnen op de campus waar de ingreep plaatsvindt en meld je met je identiteitskaart aan bij de kiosk in het onthaal. Je krijgt behalve de stickers een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Je kind moet nuchter zijn want de ingreep gebeurt onder verdoving. Concreet mag je kind niets meer gegeten of gedronken hebben sinds middernacht.

Daar word je verwelkomd door een verpleegkundige die je alle uitleg geeft. Je kind krijgt een operatiehemdje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je kindje in een bed naar het operatiekwartier.

Ingreep

Bij kleine kindjes gebeurt de verdoving met een masker omdat dit pijnloos is. De anesthesist blijft bij je kind tijdens de ingreep die maar een paar minuten duurt. Grotere kinderen worden verdoofd met een prikje.

Er wordt een heel kleine insnede gemaakt in het trommelvlies, waarna de etter of het slijm weggezogen wordt uit het middenoor. Zo’n kleine insnede of paracentese geneest na enkele dagen.

Om een langere periode van ‘kunstmatige verluchting’ te bekomen, wordt een trommelvliesbuisje of diabolo geplaatst.

De ene lip van de diabolo zit aan de binnenzijde van het trommelvlies en de andere lip aan de buitenzijde. In het midden van de diabolo zit een opening waardoor lucht naar binnen en buiten kan. Meteen na het plaatsen van dit buisje zal je (kind) weer beter horen.

De trommelvliesbuisjes worden spontaan uit het trommelvlies uitgestoten, waarna het trommelvlies weer dicht groeit. Dit gebeurt gemiddeld 6 tot 9 maanden na de plaatsing van de buisjes. Soms worden de buisjes veel vroeger uitgestoten of blijven ze veel langer zitten. Dit laatste is zeker niet altijd een nadeel.

Na de ingreep gaat je kind naar de ontwaakzaal waar een verpleegkundige en een anesthesist je kind opvolgen tot het weer helemaal wakker is. Na een controle door de neus-keel-oorarts mag je weer naar huis.

Risico’s en bijwerkingen

Uitzonderlijk kan het gebeuren dat er toch nog een heftige oorontsteking optreedt en het buisje dan met de ettervloed mee naar buiten komt. In dat geval kan een perforatie van het trommelvlies blijven bestaan. Dit kan achteraf hersteld worden.

Nazorg

Na de ingreep moet je een paar dagen druppeltjes doen in de oren van je kind.

Belangrijk is de oren zo droog mogelijk te houden wanneer de buisjes ter plaatse zitten. Het is niet de bedoeling zwembadwater binnen te laten, want dit veroorzaakt meteen een lopend oortje. Gebruik zwemdopjes, al dan niet op maat gemaakt.

Tussen 1 en 3 weken wordt je nog eens met je kind terugverwacht bij je neus-keel-oorarts of bij je huisarts voor een controle.

Alarmsignalen

Een oor met een diabolo in het trommelvlies produceert normaal gezien geen vocht of etter. Als je toch oorloop merkt, moet je dit door je neus-keel-oorarts laten controleren en dus even contact opnemen via het secretariaat.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: 9 juli 2024