Een coronarografie of hartkatheterisatie is het inbrengen van een katheter tot in de kransslagaders via de slagader in de pols of lies. Hiermee worden met contraststof beelden gemaakt van de slagaders.

Wanneer met de coronarografie een vernauwing van een of meerdere kransslagaders vastgesteld wordt, kan de arts beslissen om de vernauwing te openen door middel van een ballonnetje, al dan niet aangevuld met het plaatsen van een stent.

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je hartspecialist hebt besloten dat deze ingreep de beste keuze voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is. De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

Als je medicatie gebruikt, neem je medicatieschema en de medicatie in zijn leesbare verpakking mee naar het ziekenhuis (ook medicatie die je tijdelijk moet stoppen).

Als je bloedverdunners inneemt, zoals Sintrom®, Marcoumar® en Marevan®, moet je deze stopzetten zoals afgesproken met je hartspecialist.

Als je een bloedverdunners inneemt, zoals Eliquis®, Pradaxa®, Xarelto® of Lixiana®, mag je deze niet meer innemen vanaf de dag vóór de ingreep.

Vanaf de dag vóór de ingreep mag je geen Metformine of Metformax® meer innemen.

De dag van de ingreep

Kom de dag van de ingreep op het afgesproken tijdstip naar campus Rumbeke. De hoofdingang van het ziekenhuis gaat open om 6.30 uur. Meld je met je identiteitskaart aan bij de kiosk in de inkomhal. Je krijgt behalve stickers een wegbeschrijving naar het cathlab.  De opname voor deze ingreep gebeurt in het dagziekenhuis van het cathlab. De ingreep zelf gebeurt in de katheterisatiezaal. De arts verdooft de huid boven de toegangsweg lokaal.

De slagader wordt aangeprikt en er wordt een geleidingsbuisje geplaatst in de slagader. Via dit buisje of katheter kunnen de ballon- en/of stents opgeschoven worden tot aan de vernauwing. De ballon wordt opgeblazen en maakt zo de vernauwing open. Bij het opblazen van de ballon is de bloedstroom door het bloedvat tijdelijk onderbroken, wat pijn op de borst kan veroorzaken.

Bij een stent wordt daarenboven een veertje ter hoogte van het vernauwde bloedvat geplaatst. Hierdoor vermindert de kans dat het bloedvat vroegtijdig weer gaat vernauwen.

Na de ingreep word je verder opgevolgd in het dagziekenhuis waarna je naar de verpleegafdeling wordt gebracht. Afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en jouw medische situatie, kan je dezelfde dag of de volgende dag naar huis.

Plaatsen stent of ballon voor verwijden kransslagader: tekening met uitleg

Risico’s en bijwerkingen

Complicaties zijn zeer zeldzaam, maar zijn nooit helemaal uit te sluiten. In 8 op 1000 gevallen is er kans op een hersentrombose, dringende hartoperatie of overlijden.

Nazorg

Je mag 24 uur na de ingreep je dagelijkse activiteiten hervatten. Er wordt wel afgeraden om meteen met de wagen te rijden.

Als de procedure via de lies verliep, mag je pas

  • na 1 week zware voorwerpen heffen, fietsen, autorijden en seksueel contact hebben

  • na 1 week weer een bad nemen. Een douche mag de volgende dag wel al.

  • na 2 weken sporten

Als de procedure via de pols verliep, mag je pas

  • na 1 week opnieuw je pols belasten

  • na 1 week weer een bad nemen. Een douche mag de volgende dag wel al.

De voorgeschreven medicatie moet je nauwkeurig innemen volgens het advies van de hartspecialist.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor het plaatsen van een stent in de kransslagader.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: