Als er weinig ruimte in de mond is, komen verstandskiezen er maar half uit of groeien ze scheef in. Als de kies maar half is doorgebroken, zit er een stukje tandvlees boven. Dit is gevoelig voor infecties en ontstekingen. De verstandskies zelf kan ook ontstoken raken.

De extractie van een of meer verstandskiezen wordt uitgevoerd tijdens een operatie onder plaatselijke of algehele verdoving. De operatie wordt uitgevoerd door de kaakchirurg.

Verloop

Voorbereiding

Als je op raadpleging samen met je arts hebt besloten dat deze ingreep de beste keuze voor je is, dan spreek je samen een datum af. De arts geeft je ook uitleg over de ingreep, de alternatieven, de mogelijke risico’s en het verloop.

  • Vóór de ingreep meld je je aan in de kiosk in het onthaal van de campus met je identiteitskaart. Je krijgt een ticketje met een barcode en de wegbeschrijving naar het Zorgcontact.

  • In Rumbeke vind je het Zorgcontact op de eerste verdieping rechtover de liften. Aan de ingang van het Zorgcontact staat ook een kiosk en daar scan je je barcode op het ticketje dat je in het onthaal kreeg. Je krijgt dan een wachtnummer en ziet op een infoscherm wanneer het jouw beurt is.De medewerkers helpen je bij alle voorbereiding voor de ingreep. Voor de campussen Torhout en Menen mag je je gewoon aanmelden bij het onthaal.

  • Je kiest er een eenpersoons- of tweepersoonskamer.

  • Je vult de documenten in voor de vereiste toestemming voor de ingreep.

  • Eventueel moet je nog eens langs bij de huisarts die ook nog informatie over je algemene gezondheidstoestand kan aanvullen in je medisch dossier.

De dag van de ingreep

De dag van de ingreep meld je je aan met je identiteitskaart bij de kiosk in het onthaal in de campus. Je krijgt behalve de stickers, een wegbeschrijving naar het dagziekenhuis.

Als je volledig verdoofd wordt, mag je sinds middernacht niets meer gegeten of gedronken hebben.

Je wordt verwelkomd door een verpleegkundige die je de nodige uitleg geeft. Je krijgt een operatiehemdje om aan te trekken. Een logistiek medewerker brengt je in een bed naar het operatiekwartier.

De ingreep zelf

Onder plaatselijke verdoving gebeurt de operatie kant per kant, wanneer er meerdere wijsheidstanden aan beide zijden van je kaak moeten worden getrokken. Plaatselijke verdoving is dezelfde als bij je tandarts.

Onder algemene verdoving kunnen alle wijsheidstanden in één operatie worden verwijderd, aan beide kanten dus. En dan is er ook een anesthesist aanwezig die je opvolgt tijdens de ingreep.

Wanneer de verdoving werkt, maakt de chirurg het tandvlees los en maakt ruimte rond de kies. Daarna wordt de wijsheidstand verwijderd. Het tandvlees wordt gehecht met hechtmateriaal dat meestal vanzelf oplost. Soms wordt in de wonde bijkomend een wiekje geplaatst.

Bij plaatselijke verdoving wordt een gaasje achtergelaten waarop je moet bijten. Op deze manier wordt de wonde afgeduwd waardoor het bloeden gemakkelijker stopt. Na een half uur mag je dit gaasje uit je mond halen.

De ingreep zelf duurt ongeveer een half uur. Je hoeft na afloop niet in het ziekenhuis te blijven.

Bij een behandeling onder volledige verdoving ga je nog even na de ontwaakzaal waar een anesthesist en een verpleegkundige je opvolgen tot je weer goed wakker bent.

Bij volledige verdoving is het aangeraden om vervoer naar huis te regelen en dus niet zelf te rijden.

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel we alles doen om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden, zijn die bij geen enkele ingreep uit te sluiten. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam en kunnen meestal goed behandeld worden.

  • Zwelling
    Een flink ‘dikke wang’ is normaal. Deze zwelling is het hevigst de tweede dag na de operatie en zal na de vierde dag duidelijk afnemen.

  • Pijn
    Matige tot hevige pijn is normaal. De arts zal een pijnstiller en eventueel een ontstekingsremmer voorschrijven.

  • Koorts
    Lichte koorts is normaal de dag na de ingreep. Rusten en veel drinken zijn aangewezen.

  • Nabloeding
    De eerste 12 tot 24 uur is nabloeden mogelijk. Plaats eventueel een nieuwe gaastampon waarop je goed bijt.

  • Moeilijke mondopening
    Moeilijk slikken en keel- en oorpijn kunnen na de operatie voorkomen.

  • Doofheidsgevoel
    Soms is een doofheidsgevoel in de onderlip aanwezig, meestal langs één zijde. Dit doofheidsgevoel is bijna altijd tijdelijk en verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot weken.

  • Infectie
    De wonde kan ontsteken of er kan een abces ontstaan. Als de pijn of de zwelling na de vierde of vijfde dag plots in alle hevigheid toeneemt, is de kans groot dat je een infectie hebt. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

  • Beschadiging
    Een beschadiging aan de kaak- of tongzenuw met als gevolg een dove lip of tong is mogelijk. Direct na de ingreep komt deze complicatie voor in 10 procent van de gevallen. Dit is echter vaak tijdelijk en verdwijnt meestal spontaan na enkele weken tot maanden. Ook buurtanden kunnen uitzonderlijk beschadigd worden.

Nazorg

Het is normaal dat je na de operatie minstens een drietal dagen last zult hebben en niet naar school of werk kunt, zeker wanneer meerdere verstandskiezen in één keer verwijderd werden.

Je krijgt een voorschrift mee voor een ontstekingsremmer en pijnstilling. Zodra je na enkele dagen voelt dat de pijn en klachten afnemen, mag je de medicatie geleidelijk afbouwen.

Op de operatiedag zelf

  • Laat de gaastampon 30 tot 60 minuten tussen je tanden zitten. Als de wonde na een uur nog bloedt, moet het gaas nog wat langer blijven zitten.

  • Neem de voorgeschreven pijnstillers in voor de verdoving is uitgewerkt.

  • Hou je tong weg van de wonde.

  • Om na de behandeling de zwelling van de wang te beperken, kun je regelmatig een plastic zakje met ijsblokjes of een coldpack tegen je wang houden. Wissel regelmatig van kant.

  • Wikkel de ijsblokjes of het coldpack in een handdoek of in een washandje om bevriezing van je wang te voorkomen.

  • Rust veel, bij voorkeur zittend, niet liggend.

  • Spoelen met water is de eerste uren niet gewenst, omdat je lichaam het gat zelf moet dichten door een bloedklonter te vormen.

  • Eten en drinken kan, maar is meestal moeilijk. Consumeer alleen koude voeding en koude dranken en begin pas met vast voedsel als de verdoving is uitgewerkt, anders bestaat het risico dat je op je lip bijt.

  • Neem antibiotica als je arts die voorschrijft.

De dagen daarna

  • Spoel na 24 uur je mond met lauw zout water (1 koffielepel in een kopje lauw water) of met een mondspoelmiddel (chloorhexidine of een vergelijkbaar middel) zoals voorgeschreven of meegegeven door je arts. Doe dit na het eten, 3 keer per dag. Het is meestal niet nodig om dit langer dan een week te doen.

  • Neem pijnstillers zoals voorgeschreven. Wacht niet tot de pijn in alle hevigheid is doorgebroken.

  • Het schoonhouden van je mond is essentieel. Blijf je tanden poetsen, eventueel met een kleine, zachte kindertandenborstel. Ontwijk de plaats waar je tanden zijn getrokken.

  • Als er een wiekje aangebracht werd, zal de dokter je hiervan op de hoogte brengen. Het wiekje wordt door je tandarts verwijderd, drie tot vijf dagen na de ingreep.

Wat je zeker niet mag doen

  • Spoel de wonde de eerste dag niet, en zuig ook niet op de wonde.

  • Roken is strikt verboden in de eerste week na de ingreep. Roken verstoort de wondgenezing en kan bloedingen doen ontstaan.

  • Drink geen hete koffie of thee en vermijd hete voeding in de 24 uur na de ingreep.

  • Drink de eerste dagen geen of slechts zeer matig alcohol. Alcohol vergroot de kans op bloedingen.

Kostprijs

Bekijk hier de raming voor het verwijderen van 2 wijsheidstanden.

Alle kosten voor je verblijf en verzorging komen op de ziekenhuisfactuur. Heb je vragen over de ziekenhuisfactuur, of wil je een inschatting van de kostprijs? Dit kan je altijd opvragen aan de dienst facturatie via factuur@azdelta.be of per telefoon 051 23 76 66.

Laatst aangepast: