Vlak voor de operatie

Een pedagogisch medewerker of vrijwilliger zal je aan de hand van foto’s en verhalen, informatie geven over het onderzoek of over de ingreep. Je kind krijgt op de afdeling een kleine hoeveelheid rustgevende siroop. Daar kan het al een beetje slaperig van worden.

Pedagogisch medewerker legt uit aan kindje op dagziekenhuis kinderziekten campus Rumbeke hoe de ingreep zal verlopen.

Een pedagogisch medewerker of vrijwilliger begeleidt jou en je kind naar de operatiezaal. Je mag bij je kind blijven in de operatiezaal tot het slaapt. Vervolgens keer je terug naar de kamer of naar een wachtruimte in het operatiekwartier. Een vrijwilliger brengt je naar de ontwaakzaal (recovery) wanneer je kind daar is aangekomen.

Als je zwanger bent, verwittig je best de verpleegkundige op de kinderafdeling.

Gsm’s zijn niet toegestaan in het operatiekwartier. Vergeet dus zeker niet je gsm volledig uit te schakelen. Gsm’s kunnen immers storingen in de operatieapparatuur veroorzaken.

Geplande operatie

Bij een geplande operatie kan 1 ouder het kind vergezellen. Het geeft je kind rust en steun als je meegaat naar de operatiezaal. Uiteraard bepaal je zelf of je dat aankan. Het is belangrijk om te weten dat kinderen onder de 8 maanden nog geen angst hebben ontwikkeld om van de ouders te worden gescheiden.

Voor kleine zuigelingen (jonger dan 3 maanden) is de anesthesiezorg zeer specifiek. Ouders mogen hier hun kind begeleiden tot aan de lift van de operatiezaal. Vanaf dan neemt de anesthesist de zorg over.

Spoedoperatie

Bij een spoedoperatie overlegt de verpleegkundige eerst telefonisch met de anesthesist of 1 ouder aanwezig mag zijn als het kind onder verdoving wordt gebracht.

Ontwaken na de ingreep

Wanneer de operatie voorbij is, brengen we uw kind naar de kinderontwaakzaal (recovery). Deze ruimte bevindt zich in het operatiekwartier, naast de operatiezalen. Opnieuw mag 1 van beide ouders bij het kind zijn. De aanwezigheid van een ouder kan een grote geruststelling betekenen voor een kind.

Het is belangrijk om te weten dat kinderen soms onrustig zijn bij het ontwaken uit narcose.Uw kind kan zich na de operatie nog wat slaperig voelen. Ook misselijkheid en braken zijn mogelijk. Als uw kind pijn heeft, weten de verpleegkundigen wat ze hiervoor mogen geven. Laat de verpleegkundigen zeker weten dat uw kind pijn heeft.Hoewel daghospitalisatie misschien was gepland, is het mogelijk dat uw kind na de ingreep toch een nachtje langer moet blijven. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn: aanhoudende misselijkheid, uitlopen van de ingreep of nabloeden.

Overnachten (rooming-in)

1 ouder per kind

Ouders op kamer bij baby op afdeling kinderziekten, campus Rumbeke.

Je kan samen met je kind in het ziekenhuis overnachten (rooming- in). Je krijgt een aangepaste kamer met een extra bed. Slechts 1 ouder of begeleider kan blijven logeren bij het kind. Als er te veel aanvragen zijn voor rooming-in kan er soms een kleine wachttijd zijn. Wij hopen op je begrip daarvoor.
De opname van een kind in een ziekenhuis kan ook wat spanning meebrengen voor de ouders. Daarom verlaat je nu en dan best de kamer om je gedachten een beetje te verzetten.

Enkele praktische regels

Een ziekenhuisopname is al ingrijpend genoeg voor een kind. Daarom kan je als ouder nog wel instaan voor de dagelijkse verzorging van je kind. U Je kan je kind wassen, een schone luier omdoen, eten geven, ...

  • We vragen wel om je kind te wassen voor 10.30 uur, zodat de verdere organisatie van de afdeling vlot kan verlopen. Als je kind aan een infuus ligt, helpt de verpleegkundige jou hierbij.

  • Als je zelf medicatie moet innemen, laat die dan niet rondslingeren in de kamer van je kind

  • Houd de kamer netjes en gooi vuile luiers in de afvalemmer.

  • Je kan je gsm gebruiken in de kamer.

  • Respecteer de maaltijduren. Zo kunnen onze medewerkers op tijd afruimen. Je mag voor jezelf een maaltijd meebrengen van thuis. Deze kan je bewaren in de koelkast of opwarmen in de microgolfoven in het aparte lokaal voor de ouders.

De verpleegkundige controleert niet alleen overdag maar ook ’s nachts of alles goed gaat met je kind. Het verstoren van de nachtrust kan vervelend zijn, maar het is nodig voor de behandeling, de verzorging en de genezing van je kind.

Terug naar huis

Kinderen blijven altijd zo kort mogelijk in het ziekenhuis. In de meeste gevallen kan je kind op de dag zelf van de operatie of de volgende dag al naar huis. Doordat kinderen maar heel kort in ons ziekenhuis verblijven, is er ook geen ziekenhuisonderwijs om het missen van school op te vangen.

De pediater (kinderarts) of de dokters-assistenten laten je weten wanneer je kind naar huis mag. De nazorg is afhankelijk van het type ingreep. Instructies hierover krijg je van de behandelende arts. Een verpleegkundige geeft je ook de nodige uitleg over de medicatie die je kind nog verder moet innemen, over eventuele aanpassingen in de voeding en de eventuele doorverwijzing naar de huisarts.

Laat je kind het 24 uur na de operatie rustig aan doen. Geef de eerste dagen (zodra toegestaan) licht verteerbare voeding. Het kan gebeuren dat je kind zich de eerste dagen niet fit voelt en hangerig is. Dit kan te maken hebben met de ingreep op zich, de verdoving, of het verwerken van de ingrijpende gebeurtenis van de ziekenhuisopname. Geef je kind hiervoor de nodige rust en tijd.

Laatst aangepast: