Palliatieve zorg is een actieve totaalzorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening bij wie geen genezende behandeling meer mogelijk is.

Deze totaalzorg steunt op vier pijlers:

  • aandacht voor het opvangen van lichamelijke klachten

  • aandacht voor psychologische en emotionele ondersteuning

  • sociale begeleiding

  • spirituele opvang met aandacht voor de diepere levensvragen

Er is naast de zorg voor de patiënt ook veel aandacht voor de familie en naasten.

Palliatieve zorg is een recht voor iedereen. De vraag naar palliatieve zorg kan worden gesteld door de patiënt zelf, de familie en allen die bij de zorg betrokken worden. De palliatieve zorg kan opstarten zodra de diagnose ‘ongeneeslijk’ is vastgesteld. Dit betekent niet dat de patiënt terminaal is. We spreken over terminale zorg wanneer de levensverwachting minder dan 3 maanden is.

Palliatieve zorg kan aangeboden worden op elke ziekenhuisafdeling, thuis of in een thuisvervangend milieu (bijvoorbeeld een zorgcentrum) en op de regionale palliatieve zorgeenheid.

Levenseindezorg

Palliatieve zorg wordt terminale zorg wanneer de levensverwachting minder dan 3 maanden is. Terminale of levenseindezorg is de totale zorg voor de patiënt en zijn naasten in de laatste fase van het leven, ook tijdens en na het stervensproces, tot de overledene is toevertrouwd aan een rouwcentrum.

Tijdens deze fase komen alle aspecten van de palliatieve zorg intensief samen: aandacht voor lichamelijke klachten, psychologische en emotionele ondersteuning, sociale begeleiding, spirituele opvang met aandacht voor de diepere levensvragen.

Bij een onverwacht sterven, vaak op de kritieke diensten van het ziekenhuis (spoedopname, intensieve zorg, hartbewaking…), is de stervensbegeleiding van korte duur en heel intensief.

Laatst aangepast: 9 juli 2024