Symptomen

Klachten ontstaan doordat je hart overbelast geraakt. Ons hart heeft vier hartkleppen. Wanneer een hartklep niet goed sluit, moet het hart telkens meer bloed dat terugkeert gaan wegpompen. Bij een hartklep die vernauwd is, en dus niet volledig opent (stenose), moet het hart tegen een grotere weerstand pompen en dus meer kracht gebruiken. Hierdoor kan het hart verzwakken en ontstaan er klachten van kortademigheid en gezwollen enkels (oedeem). Uiteindelijk kan dit leiden tot hartfalen.

Oorzaken

De oorzaken kunnen aangeboren zijn, maar de klep kan ook ziek worden op latere leeftijd. Aangeboren klepaandoeningen worden meestal op kinderleeftijd vastgesteld en behandeld.

Op latere leeftijd kan er een aandoening van de hartkleppen ontstaan door:

  • verkalking, onder meer door het ouder worden Verkalking of verdikking van de klepblaadjes veroorzaakt lekkage of vernauwing (stenose).

  • infectie
    waarbij ontsteking of littekenweefsel de klep beschadigt.

  • andere hartziekten (zoals na een hartinfarct) waardoor het hart uitzet en de kleppen minder goed gaan sluiten.

  • reumatische ziekten waarbij door verlittekening de klep vernauwt.

Onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts stelt vragen over uw klachten en luisteren naar het hart met een stethoscoop.

Echocardiografie

Via geluidsgolven worden beelden gemaakt van het hart en is de werking van de hartkleppen zichtbaar. Soms kan het nodig zijn om de echografie via de slokdarm uit te voeren, een onderzoek dat lijkt op een maagonderzoek (gastroscopie).

Hartkatheterisatie

Inbrengen van een katheter in het hart via de liesader om de druk te meten in het hart. Dit geeft een aanwijzing van hoe goed je hartkleppen werken.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor hartkleplijden. Deze hangen af van welke klep beschadigd is, welke beschadiging, de ernst van de beschadiging en de klachten die je ondervindt.

Medicatie

Bij hartkleplijden dat nog niet ernstig is, wordt met medicijnen geprobeerd het hart minder te belasten waardoor de klachten kunnen verminderen.

Openhartoperatie

Bij ernstig hartkleplijden kan men de aangetaste hartklep herstellen of vervangen. Dit gebeurt tijdens een openhartoperatie.

  • Herstellen van de klep
    Bij hartkleppen die niet goed sluiten, zal de chirurg de klepring verkleinen en ondersteunen met een ring van kunststof.

  • Vervangen van de klep
    De chirurg vervangt de hartklep door een nieuwe klep.

    • Een mechanische hartklep is gemaakt van kunststof en metaal. Het voordeel is dat deze een lange levensduur heeft. Nadelen zijn dat je levenslang bloedverdunnende medicatie moet nemen, en telkens een ‘tik’ hoort wanneer de hartklep sluit.

    • Een biologische hartklep is gemaakt van menselijk of dierlijk materiaal in een kunststoffen ring. Bloedverdunnende medicatie is niet nodig en deze hartklep is geluidloos. Deze kleppen geven een zeer goed resultaat, maar de levensduur is iets korter dan van een mechanische klep.

Afhankelijk van het type openhartoperatie wordt gewerkt met een insnede langs het borstbeen of tussen de ribben. Sommige ingrepen kunnen via een kijkoperatie of met de operatierobot gebeuren.

Hartklepvervanging via de lies

Dankzij nieuwe technieken kunnen bepaalde aandoeningen van de hartkleppen in AZ Delta behandeld worden zonder hartoperatie, maar via een prikje in de lies.

  • Transkatheter aortaklep interventie (TAVI)
    Bij patiënten met ernstige aortaklepstenose (het niet volledig openen van de aortaklep), kan de aortaklep vervangen worden via de liesslagader. Hiervoor ondergaat de patiënt eerst een CT-scan van het hart om de technische haalbaarheid te beoordelen. Als TAVI mogelijk is, kan de ingreep vaak zonder volledige verdoving plaatsvinden en kan de patiënt al na 2 dagen het ziekenhuis verlaten.

  • Clippen van een hartklep (Mitraclip/Triclip)
    Bij patiënten bij wie de hartklep niet volledig sluit, kan via de liesader of slagader een klem geplaatst worden op de beschadigde klepblaadjes, zodat de klep weer beter sluit.

Sluiten van een gaatje naast de hartklep

Sommige hartkleppen lekken door een gaatje naast de hartklep. Op basis van een echografie of CT-scan van het hart kan de hartspecialist nagaan of dit lek gesloten kan worden met een plugje dat via de liesader of liesslagader geplaatst wordt.

Gespecialiseerde artsen

Laatst aangepast: 9 juli 2024