AZ Delta is erkend als multidisciplinair centrum voor de behandeling van patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.

Een team van neurologen, parkinsonverpleegkundigen, kinesisten, ergotherapeuten, psychologen, neuropsychologen en logopedisten begeleiden elke patiënt in zijn unieke traject. Eventuele aanbevelingen van diëtist, urologisch verpleegkundige, maatschappelijk werker of andere discipline zijn steeds mogelijk.

Via een korte dagopname in het dagziekenhuis parkinson verzamelen verschillende deskundigen via een gesprek, vragenlijsten en testing allerhande gegevens voor het aanbieden van een optimale behandeling en zorg voor de persoon met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en zijn mantelzorger. Daarna geven we de patiënt eventueel samen met de mantelzorger een aangepast behandelplan op maat van de patiënt.

AZ Delta heeft jaren expertise opgebouwd en biedt alle tweedelijnstherapieën aan zoals diepehersenstimulatie (DBS), Duodopa®pomptherapie en Apomorfine® inspuitingen.

Meer info over de ziekte van Parkinson

Het belang van revalidatie

Training met een hoge intensiteit

Bewegen is erg belangrijk voor patiënten met parkinson. Studies tonen aan dat elke vorm van beweging zinvol is maar een intensieve intervaltraining blijkt optimaal om de preventieve effecten van beweging te bereiken. Bovendien kan beweging de noodzaak van meer medicamenteuze behandeling vertragen. De dienst revalidatie en het dagziekenhuis parkinson organiseren regelmatig een Hoge intensiteit Interval Trainingsprogramma (HI²T). In AZ Delta start geregeld een 12-wekenprogramma, zowel in campus Rumbeke, als in campus Torhout.

Groepssessies

Het is ook mogelijk om groepssessies te volgen zoals parkiboks, dans, fit en fun en hydrotherapie.

Mantelzorg

In het parkinsondagziekenhuis is er veel aandacht voor de mantelzorgers van de parkinsonpatiënt. De dagelijkse zorg vraagt vaak veel energie en kan emotioneel een hele opgave zijn. Wat als evident wordt beschouwd legt soms een heel zware druk op op de schouders van de mantelzorger. Met onze mantelzorgmomenten proberen we mantelzorgers gedurende een vast ontmoetingsmoment uit hun rol als mantelzorger te halen en een gezellig samenzijn te combineren met allerlei activiteiten zoals een infosessie, een babbel en knabbel, een workshop, een buitenactiviteit... Als de parkinsonpatient moeilijk alleen thuis kan blijven dan kan er begeleiding geregeld worden in het dagziekenhuis parkinson.

Parkifoon

Waarschijnlijk zijn er nog veel vragen die onbeantwoord bleven. Vragen rond actief blijven, medicatie, toekomst, werk, rechten en tegemoetkomingen, wat mag wel of misschien wel niet, waar moet ik op letten…. Om je te helpen is er een team van hulpverleners die je de weg wijst en antwoorden kan geven op je vragen. Wil je een afspraak maken of heb je nog vragen, stel ze dan gerust via de Parkifoon 051 23 39 25 of via mail.

Dagziekenhuis parkinson

051 23 74 74
dzh.parkinson@azdelta.be

Openingsuren: het dagziekenhuis is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8 tot 16.30 uur.
Op donderdag staan er groepssessies gepland en is het dagziekenhuis enkel telefonisch bereikbaar op 0492 34 30 15

Gespecialiseerde artsen

Dr. Frederik Clement
Dr. Mieke De Weweire

Verpleegkundig consulent neurologie

Stefaan Vandekinderen: 051 23 39 25 - stefaan.vandekinderen@azdelta.be

Verpleegkundig consulent neurochirurgie

Stijn Vandamme: 051 23 74 49 - stijn.vandamme@azdelta.be

Laatst aangepast: 5 juli 2024