Deze dienst is gespecialiseerd in diabetes of suikerziekte. De endocrinologen behandelen ook obesitas, schildklierproblemen, vruchtbaarheidsaandoeningen en seksuele problemen.

Als je diabetes mellitus of suikerziekte hebt bevat je bloed te veel suiker. Als je bloedsuikerspiegel langere tijd te hoog is, dan veroorzaakt dit schade aan het hart, de ogen, de nieren en de voeten.

Het hormoon insuline speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes. Insuline wordt aangemaakt in je alvleesklier (pancreas). Het hormoon zorgt ervoor dat suiker vanuit je bloed wordt opgenomen in je cellen.

Twee types diabetes

Als je diabetes type 1 hebt is je alvleesklier gestopt met de aanmaak van insuline.

Type 1-diabetespatiënten hebben veel dorst en voelen zich uitgeput. Ze zijn vaak vermagerd. Deze patiënten hebben absoluut insuline nodig. Meestal krijgen ze de insuline via inspuitingen: snelwerkende voor de maaltijd en traagwerkende voor het slapengaan. Diabetes type 1 ontstaat vooral, maar niet uitsluitend bij kinderen en jonge volwassenen.

Diabetes type 2 komt vaker voor, meestal bij mensen met overgewicht of mensen die hiervoor genetisch belast zijn. Bij deze vorm van diabetes zijn de cellen in je lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Voor deze groep patiënten bestaat er heel wat nieuwe medicatie zowel via pilletjes, als via een wekelijkse inspuiting.

Diabetes kan ook het gevolg zijn van andere ziekten, genetische defecten of afwijkingen. Zwangere vrouwen kunnen zwangerschapsdiabetes krijgen, onder invloed van zwangerschapshormonen die geproduceerd worden door de placenta.

Veelvoorkomende aandoeningen

Bij de dienst endocrinologie - diabetologie kun je onder meer terecht met:

  • diabetes type 1 of 2

  • obesitas (zwaarlijvigheid)

  • afwijkingen van de schildklier

  • hormonale afwijkingen aan de mannelijke of vrouwelijke geslachtshormonen

  • hormonale vruchtbaarheidsproblemen (fertiliteit)

Laatst aangepast: 26 juni 2024